Παρά το γεγονός ότι δεν έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του, ο Ολυμπιακός επικράτησε ξανά του Πανιωνίου, με 87-66 στη Νέα Σμύρνη, και κάνοντας το 3-0 στους ημιτελικούς πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς της Α1. Πλέον, περιμένει τον αντίπαλο του από το ζευγάρι Παναθηναϊκού – Κολοσσού (2-1). Απ’ την άλλη, οι Νεοσμυρνιώτες πάνε στους μικρούς τελικούς. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς αντιμετώπισαν αμυντικά προβλήματα σήμερα και δη στα μαρκαρίσματα των Κις και Καββαδά, αλλά είχε πλουραλισμό στην επίθεση, με τους Χάινς (15π.), Πρίντεζη (17π.), Παπανικολάου (16π.) και Σπανούλη (16π.), παρά και την απουσάι του Έισι Λο.

Παρά το νωθρό ξεκίνημα του ο Ολυμπιακός πήρε φόρα μετά και με Ντόρσεϊ και Πρίντεζη να κάνουν αισθητή την παρουσία τους το σκορ έγινε 6-9. Πάλι οι δυο τους ήταν αυτοί που πήγαν την ομάδα στο +6 (9-15), αλλά στη συνέχεια ο Αμερικανός δέχθηκε τεχνική ποινή και τη θέση του πήρε ο Χάινς. Ο Κις απ’ την άλλη, διατηρούσε τον Πανιώνιο κοντά στο σκορ (13-15), αλλά έκανε γρήγορα το 2ο φάουλ του. ο Σπανούλης ανέλαβε δράση και «απαντώντας» στον Ξανθόπουλο και με την ευστοχία και του Σλούκα έγινε το 18-22 του πρώτου δεκαλέπτου.

Οι «κυανέρυθροι» δεν είχαν σκοπό να το βάλουν κάτω και με πιο γρήγορο ρυθμό, βρήκαν κάποιες «τρύπες» στην αντίπαλη άμυν, εκμεταλλεύθηκαν λάθη και έφεραν το παιχνίδι στα ίσα (22-22).

Από εκεί και πέρα όμως, οι «ερυθρόλευκοι» αντεπιτέθηκαν. Με τους Χάινς και Πρίντεζη να κλερίνουν διαδρόμους και να ανοίγουν άλλους στην άμυνα των «κυανερύθρων» και τους περιφερειακούς να συμβάλλουν κι αυτοί έκαναν… πάρτι στην επίθεση. Με ένα σερί 12-0 και το επιμέρους σκορ να φτάνει το 4-19, οι Πειραιώτες βρέθηκαν να προηγούνται με +15 (26-41). Ο Χάινς έκλεβε μπάλες και ολόκληρη η ομάδα κατάφερνε να διορθώνει και τα λάθη της πιέζοντας πολύ τους «κυανέρυθρους» . Καββαδάς και Ιωάννου είχαν επιστρέψει στο παρκέ, ο πρώτος έδωσε λύσεις, το ίδιο εξακολουθούσε να κάνει και ο Παπανικολάου στην αντίπερα όχθη (28-43).

Οι παίκτες του Ίβκοβιτς έπαιζαν ομαδικά, μοίραζαν το παιχνίδι, είχαν μόλις 2 λάθη έναντι 6 των αντιπάλων τους, ενώ έτρεχαν στο παρκέ. Ο Κις κάθε φορά που έβρισκε ευκαιρία «βομβάρδιζε», κάτι που είχε επισημάνει ο Ίβκοβιτς ζητώντας καλύτερη περιφερειακή άμυνα. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε φτάσει ήδη τους 15 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα (32-43), ενώ έπαιρνε σημαντικές βοήθειες και από τον Ξανθόπουλο. Παρόλα αυτά, τα ποσοτά του στις βολές στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν ήταν καλά, ενώ έχανε και εύκολα λέι απ. Μετά από άστοχες επιθέσεις ο Χάινς «έσπασε» το 5-0 σερί του Πανιωνίου και έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια προηγούμενη με +13 (32-45).

Οι «κυανέρυθροι» ήταν νευρικοί και όλο αυτό προσπαθούσε να διορθώσει στο ημίχρονο ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Τους ζήτησε να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν στο στόχο τους και οι Ντίμπλερ και Σαρικόπουλος με ένα 5-0 σερί μείωσαν σε 37-47. Ο Σπανούλης οργάνωνε σωστά όμως και εκτελούσε και με πάσες και σε Βασιλόπουλο και Ντόρσεϊ η διαφορά μεγάλωσε ξανά (37-53, 40-55). Ο Αμερικανός σέντερ όμως, έκανε και 3ο φάουλ και αντικαταστάθηκε από τον Χάινς, με τον Καββαδά να του προκαλεί προβλήματα. Το miss match μεταξύ τους ήταν εμφανές, όπως και το γεγονός ότι ο Κις με την ταχύτητα του είχε δώσει άλλον αέρα στους Νεοσμυνιώτες. Όλα αυτά επέφεραν το 46-55. Ο Πανιώνιος έφτασε στο -9 (ενώ είχε βρεθεί πίσω και με -16) με ένα σερί 6-0. Ο «Kill Bill» έκανε το 46-58 και πήγε στον πάγκο να πάρει ανάσες. Μετά το τρίποντο του Αθανασούλα, ο Παπανικολάου πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τους αντιπάλους του (49-61). Ο Ίβκοβιτς ζήτησε να μην πηγαίνουν σε άσκοπους αιφνιδιασμούς, παρά να διατηρήσουν τον έλεγχο (49-63). Την ίδια ώρα όμως, ο Χάινς εξακολουθούσε να μη μπορεί να σταματήσει εύκολα τον Καββαδά, κάτι που επέφερε και το 2ο φάουλ του, αλλά στην επίθεση ο Πρίντεζης τα πήγαινε καλύτερα απέναντι του (51-65). Διαδρόμους όμως έβρισκε και ο Μπάρλος και ο Καββαδάς πέρασε στον πάγκο να ξεκουραστεί (Σαρικόπουλος μέσα) και η περίοδος έληξε με 53-66.

Εκείνα που βοηθούσαν τους «ερυθρόλευκους» να διατηρούν μια διαφορά ασφαλείας ήταν τα λίγα λάθη τους (5 έναντι 12), τα κλεψίματα τους (6), οι ασίστ (16 έναντι 8) αλλά και τα ελαφρώς καλύτερα ποσοστά τους σε δίποντα και βολές. Το πρόβλημα ήταν η άμυνα μέσα στη ρακέτα και Σαρικόπουλος και Αθανασούλας έβρισκαν τον τρόπο να σκοράρουν (57-70). Ο Χάινς «απαντούσε» στην επίθεση με ανάλογο τρόπο (57-74) και ο Μπαρτζώκας φώναζε στους παίκτες του να συγκεντρωθούν. Ο Γιώργος Πρίντεζης πάντως, αθόρυβα μεν, ουσιαστικά δε, έκανε πολύ καλή δουλειά (60-79) και με τον Σπανούλη να ξαναμπαίνει και να καθοδηγεί έγινε το 65-85. Ο Αθανασούλας συνέχιζε να προσπαθεί και ο Ίβκοβιτς πλέον άρχιζε να δίνει χρόνο και σε άλλους παίκτες, παιρνόντας στο παρκέ Κατσίβελη, Γλυνιαδάκη και ξανά τον Βασιλόπουλο. Με το επιμέρους σκορ να έχει φτάσει στο 13-21 υπέρ του Ολυμπιακού (66-87) και πλέον οι δύο ομάδες περίμεναν το σφύριγμα της λήξης, το οποίο ήρθε δευτερόλεπτα αργότερα, με το σκορ να παραμένει 66-87.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 32-45, 53-66, 66-87.

Πανιώνιος (Μπαρτζώκας): Ξανθόπουλος 5 (1), Κις 18 (4), Αθανασούλας 11 (3), Ντίμπλερ 6 (1), Μπατής, Καββαδάς 9, Ιωάννου 3, Σαρικόπουλος 5, Νάτζφεϊ 4 (1), Παραγιός, Μπάρλος 5.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 15, Σπανούλης 16 (4), Βασιλόπουλος 3 (1), Ντόρσεϊ 6, Κέσελ 2, Γκετσεβίτσιους 5 (1), Γλυνιαδάκης 2, Πρίντεζης 17 (1), Παπανικολάου 16 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 2, Κατσίβελης.

Επιμέλεια: Αννα Δοκμετζίογλου

Πηγή: novasports.gr