Απογοήτευση επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, απόφαση του γγ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν παραμένει η συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση στα ουσιαστικά κεφάλαια.

 Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, από τις συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του γγ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, με εκπροσώπους των εμπλεκομένων πλευρών και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει, πέραν του ζητήματος της διεθνούς διάσκεψης, που ξεκαθάρισε ο ίδιος ο γγ. του ΟΗΕ ότι δεν θα συγκληθεί τώρα, κανένα στοιχείο, το οποίο να συνηγορεί ότι θα προταθεί αλλαγή της διαδικασίας, των όρων εντολής ή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των συνομιλιών δεν γίνεται καμία μνεία στην κυπριακή προεδρία, ενώ οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στις προεδρικές εκλογές και στην προεκλογική εκστρατεία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται στη Λευκωσία στις 26 Απριλίου, θα μεταφέρει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο την απόφαση του γγ. να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι συνομιλίες στα θέματα της διακυβέρνησης και το περιουσιακό και θα ακολουθήσει συζήτηση της ιθαγένειας και της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr