Στη γενική συνέλευση της AREFLH, της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στις 8-9 Μαρτίου, στο Sint-Truiden του Βελγίου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η υπάλληλος της Διεύθυνσης Γεωργίας της Περιφέρειας Γλυκερία Καραλή και ως εκπρόσωπος των Ομάδων Παραγωγών ο Στέλιος Θεοδουλίδης.   

Αντικείμενο της γενικής συνέλευσης ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης στο τομέα των οπωροκηπευτικών και τα επίπεδα κατανάλωσής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
·    Τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης στα φρουτολαχανικά με τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των παραγωγών σε χρονιές κρίσης
·    Επίπεδα κατανάλωσης των προϊόντων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
·    Δημιουργία ενός διακρατικού οργανισμού παραγωγών
Την Πέμπτη 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των ομάδων παραγωγών και στη συνέχεια έγινε τεχνική επίσκεψη στο δημοπρατήριο Veiling Borgloon-Vise CVBA. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης συζήτησε και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του δημοπρατηρίου, τα πλεονεκτήματα και τα όποια προβλήματα προκύπτουν, ενημερώθηκε για τα συστήματα Logistics και τα άλλα μέσα και τεχνικές που χρησιμοποιούνται, δεδομένης της πρότασης λειτουργίας δημοπρατηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε πρώτη φορά στις εργασίες της γενικής συνέλευσης και παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα των φρουτολαχανικών, τις παραγωγές, τις εξαγωγές, τα δυνατά της σημεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Καραπαναγιωτίδης συζήτησε και ενημέρωσε τον κ. Ψωμιάδη και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευθυμιάδη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα αποτελέσματα της συνέλευσης της ΑREFLH και για τον τρόπο λειτουργίας του δημοπρατηρίου και ό,τι έχει σχέση με τη διακίνηση φρούτων και λαχανικών μέσω αυτού.

Τι είναι η ΑREFLH
Η AREFLH είναι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση Περιφερειών, η οποία αποτελείται από 27 μέλη – παραγωγικά κέντρα, που αντιπροσωπεύουν το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής οπωροκηπευτικών. Οι περιοχές αυτές είναι οι ακόλουθες ανά χώρα:
Ισπανία: Andalucia, Aragon, Castilla La Mancha, Catalunya, Extremadura, Murcia, Navarra
Ιταλία: Basilicata, Bolzano, Emilia-Romagna, Lombardia, Piemonte, Trento, Veneto
Γαλλία: Aquitaine, Basse-Normandie, Centre, Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, Pays de la Loire, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Rhône-Alpes
Πορτογαλία: Lisboa, Vale do Tejo
Βέλγιο: Flandre
Φέτος συμμετείχαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Άμεσοι στόχοι της AREFLH είναι η εκπροσώπηση και η προβολή όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο των φρουτολαχανικών σε όλες τις παραπάνω χώρες, καθώς και η οργάνωση – συντονισμός των ευρωπαϊκών περιφερειών για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προώθηση των φρούτων και λαχανικών τους στις διεθνείς αγορές.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα