Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο θα αυξήσει τη διάρκεια, την ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαπιστώνει με «μεγάλη πεποίθηση» ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει πιο σοβαρούς καύσωνες σε περιοχές όπως τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Μέχρι το 2100, το τελικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι 15τρις € και αυτοί οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι γυναίκες, οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι μη μορφωμένοι, οι ανίκανοι ή οι αδύναμοι σε θέματα υγείας.

«Όλες οι πληροφορίες είναι στο τραπέζι», είπε στην EurActiv ο Thomas Stocker, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Εάν έχουμε μεγαλύτερες εκπομπές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, θα αυξηθεί κατακόρυφα η συχνότητα των πολύ ζεστών ημερών»

«Ίσως είναι η πλέον αξιολογημένη έκθεση σε ζητήματα ακραίων καιρικών φαινομένων», είπε ο Stocker.

Νέα γλώσσα αβεβαιότητας

Χρησιμοποίησε επίσης και «νέα γλώσσα αβεβαιότητας» η οποία ταξινομεί προσεκτικά τις προβλέψεις και την αξιοπιστία των αποδόσεων σύμφωνα με μια κλίμακα που κυμαίνεται από το «σχεδόν βέβαιο» (99-100% σίγουρο) στο «εξαιρετικά απίθανο» (0-1% πιθανότητα).

Έτσι λοιπόν όταν η έκθεση λέει είναι «πιθανό» να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις σε όλη την υφήλιο αυτό τον αιώνα, αναφέρεται σε μια πιθανότητα μεταξύ 66%-90%.

Πηγή: euractiv.gr