Προσωρινές αλλαγές στο Νόμο – Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και «πάγωμα» των εξελίξεων στο νέο εξεταστικό σύστημα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης. Αν και η τοποθέτηση του διακεκριμένου πανεπιστημιακού στη θέση του υπουργού Παιδείας σχολιάστηκε ως υπηρεσιακή ανάγκη – ως τις εκλογές, ο κ. Μπαμπινιώτης έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να παράγει ουσιαστικό έργο.

Ο υπουργός Παιδείας προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις για τις βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο για τα πανεπιστήμια και το εξεταστικό σε χθεσινή συνέντευξη τύπου. «Ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης ανακοινώνοντας και τη σύσταση επταμελούς επιτροπής, η οποία έως τις 15 Μαΐου θα έχει συντάξει πόρισμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου.

Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετάσχουν τα εξής πρόσωπα:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων

Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Βασίλειος Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης

Αθανάσιος Κυριαζής (σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης)

Παράλληλα, ο κ. Μπαμπινιώτης, ανακοίνωσε την αποδέσμευση του προϋπολογισμού του 2012 των πανεπιστημίων από την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης δίνοντας τη δυνατότητα στις Συγκλήτους να υπογράψουν τους προϋπολογισμούς, κάτι που ικανοποίησε τις πρυτανικές αρχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε πριν την εφαρμογή του νέου Νόμου – Πλαισίου, όταν οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων είχαν την αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων. Βέβαια, το καθεστώς θα ισχύσει, μόνο γι’ αυτό τον χρόνο, ώστε να αρθούν τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα Ιδρύματα.

Στο «ψυγείο» οι αλλαγές στις πανελλαδικές

Στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας θα παραμείνει το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, οι μαθητές που φέτος φοιτούν στην Α’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα.

Αυτό φέρνει αρκετά πίσω το θέμα του νέου εξεταστικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θα ετίθεντο σε εφαρμογή από φέτος με στόχο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2014. τέλος, σε ό, τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Πηγή: real.gr