Σύσκεψη για την προστασία των δασών αλλά και του αειφόρου περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας από την παράνομη υλοτομία, προκάλεσε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη τη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.   

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Πολιτικής Προστασίας και Συγκοινωνιών κ. Νικόλαος Μωυσιάδης, ο  Δ/ντής Δασών κ. Παναγιώτης Τομπαλτζίκης, ο Δασάρχης κ. Θωμάς Ευαγγελόπουλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν δάση και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Η Δήμαρχος εξέθεσε το πρόβλημα της παράνομης κοπής ξύλων από δάση, δασικές εκτάσεις,  αλλά και αστικές, αγροτικές ή ακόμη και παραποτάμιες περιοχές του Δήμου μας. «Το πρόβλημα εντάθηκε φέτος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της πολύμηνης κακοκαιρίας που υπάρχει στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να καίει περισσότερα ξύλα από άλλες χρονιές για να ζεσταθεί. Πρόθεσή μας είναι να προστατεύσουμε το δασικό πλούτο μας, να βρούμε λύσεις ώστε να βοηθήσουμε τους δημότες μας να προμηθευτούν νόμιμα και φθηνά ξύλα, αλλά και να μην επιτρέψουμε την παράνομη υλοτομία και το παράνομο εμπόριο που έχει παρατηρηθεί τελευταία. Να φροντίσουμε εμείς, νόμιμα να έχει μια ζεστή γωνιά ο κάθε συμπολίτης μας. Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων ξέρουν καλά τις ανάγκες, ανάλογες καταγραφές έχει και η κοινωνική μας υπηρεσία για το αστικό κέντρο.» δήλωσε στους παρευρισκόμενους.

Ο Δ/ντής Δασών ενημέρωσε για το δύσκολο έργο της προστασίας των δασών, για τα προβλήματα από τα ελλιπή μέσα που έχει στη διάθεσή του για τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής, τις μειωμένες πιστώσεις της υπηρεσίας του, ζήτησε τη βοήθεια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στιγμάτισε τα περιστατικά βίας παράνομων υλοτόμων σε υπαλλήλους της υπηρεσίας του.

Ο Δασάρχης παρουσίασε  την έκταση των δασών της περιοχής, έκανε απολογισμό του έργου της υπηρεσίας του για το 2011, μίλησε για την παράνομη υλοτομία και τις συλλήψεις που έχουν γίνει, ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα στον κάμπο από τις ορεινές περιοχές, με Έλληνες και αλλοδαπούς παραβάτες. Ενημέρωσε ακόμη ότι οι κάτοικοι στην πλειοψηφικά τους δεν συλλέγουν τα ξερά και πεσμένα δέντρα που έχουν μείνει μέσα στα δάση έπειτα από τη νόμιμη υλοτόμηση, αλλά προτιμούν δυστυχώς να κόβουν παράνομα δέντρα κοντά στις κοινότητές και τις πόλεις τους ή και μέσα από αυτές, με οδυνηρά αποτελέσματα για το περιβάλλον. Παράλληλα δήλωσε ότι το Δασαρχείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τους πολίτες που θα ζητήσουν νόμιμα να συλλέξουν τα  ξερά και πεσμένα δέντρα από τα δάση. 

Οι δύο Αντιδήμαρχοι έθεσαν το θέμα της δυνατότητας συντονισμού Δασαρχείου, Δήμου, Τοπικών Κοινοτήτων και πολιτών, με στόχο την προστασία των δασών, την πάταξη του λαθρεμπορίου ξυλείας, αλλά και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων. Έθεσαν επίσης την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ξύλων αλλά και των προβλημάτων που θα προκύψουν από την παράνομη υλοτομία. 

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων ζήτησαν ενημέρωση στα θέματα δασών, υλοτομίας και έθεσαν το πρόβλημα της έλλειψης ξύλων για θέρμανση. 

Όλοι συμφώνησα να προστατεύσουν τα δάση, καταγγέλλοντας τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας και εμπορίας, ενώ παράλληλα το δασαρχείο θα διευκολύνει τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων, στην συλλογή των πεσμένων, ξερών ξύλων και των υπολειμμάτων της ξύλευσης, έπειτα από σχετική άδειά του.

Γραφείο Τύπου Δήμου Βέροιας
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα