Στην αντικατάσταση δύο μελών του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, των Υακίνθη Σταμπολή και Ουρανία Παρούση – Λίγκα, αναμένεται να προβεί την ερχόμενη Τετάρτη, κατά την τακτική συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της δημάρχου Βέροιας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου.
Όπως αναφέρει στο εισηγητικό του θέματος η Δήμαρχος, προέκυψαν προβλήματα με δύο μέλη που είχαν ορισθεί  και παρά τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να επιλυθούν από την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.  
Επιπλέον, η Δήμαρχος αναφέρει πως οι εν λόγω κυρίες δεν παραβρέθηκαν σε τακτική και έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., γεγονός που – σε συνδυασμό με την απουσία και άλλων μελών – δημιούργησε καθυστερήσεις στη λήψη σημαντικών αποφάσεων (όπως τον προϋπολογισμό, από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η μισθοδοσία των υπαλλήλων και γενικά η λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει μακροσκελή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ πιθανό η συνεδρίαση να γίνει… θέατρο (αν είναι… σκιών ή όχι, θα δείξει!).

Δείτε το αναλυτικό εισηγητικό της Δημάρχου για το θέμα:

Με την αριθ. 8693/15-10-08 (ΦΕΚ 2225Β΄/30-10-2008) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσθηκε η «Μετατροπή αμιγούς δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Βέροιας Ν. Ημαθίας, σε κοινωφελή επιχείρηση του άρθρου 254 του ν. 3463/06 με την επωνυμία <Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Δήμου Βέροιας>» ύστερα από την αριθ.  510/08 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Στην παρ. 7 (ΔΙΟΙΚΗΣΗ) της παραπάνω συστατικής πράξης αναφέρεται ότι:
«Η επιχείρηση διοικείται από επταμελές (7) συμβούλιο, που τα μέλη του ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές από το δημοτικό συμβούλιο.
α. Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τρεις (3) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου Βέροιας, από τους οποίους ένας (1) ορίζεται από το σύνολο της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
β. Τρεις (3) δημότες ή κατοίκους που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης.
γ. Εφόσον η επιχείρηση απασχολεί περισσότερους από είκοσι εργαζομένους. Στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, μετέχει και ένας (1) εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος υποδεικνύεται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, καταλαμβάνοντας τη θέση ενός δημότη ή κατοίκου.
δ. Ένας  εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής.».

    Σε υλοποίηση των ανωτέρω με την αριθ. 13/11 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή τροπ/θηκε με τις αριθ. 188 & 684/11 όμοιες, ορίσθηκαν τα μέλη και συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης «Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Δήμου Βέροιας», ως εξής:

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ   ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

(Α.Δ.Σ. 13/11)
Π. Μελά & Μπιζανίου (τηλ. 78140)

Τακτικά

Αναπληρωματικά
ΚΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Πρόεδρος
Αιρετός
ΚΟΡΩΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΟΥΛΑΣΟΥΧΙΔΗΣ (188/11&684/11)
Αντιπρόεδρος
Αιρετός
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΣΤΟΓΛΙΔΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
Αιρετός(μειοψ.)
ΓΟΥΝΑΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΑΜΠΟΛΗ ΥΑΚΙΝΘΗ
Δημότης ή κάτοικος
ΙΝΤΖΕΒΙΔΟΥ ΕΛΣΑ
ΠΑΡΟΥΣΗ-ΛΙΓΚΑ ΟΥΡΑΝΙΑ
Δημότης ή κάτοικος
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΕΝΗ
ΣΑΚΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Εκπρ. Εργαζομ. (>20) ή Δημότης
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Εκπρ.κοιν.φορέα (Όμιλος φίλων θεάτρου Βέροιας)
Με τις διατάξεις του άρθρου 255 του ν. 3463/06 (Κ.Δ.Κ.) προβλέπονται τα εξής:
«1. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από επτά (7) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Από τα μέλη αυτά τουλάχιστον τρεις (3) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου ή της Κοινότητας, ένας (1) είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, αν αυτή απασχολεί περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, υποδεικνυόμενος από τη γενική συνέλευση αυτών, και ένας (1) είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής.
 Τα υπόλοιπα μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου ή της Κοινότητας που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης. Στην περίπτωση των αιρετών μελών τουλάχιστον ένα μέλος εξ αυτών προέρχεται από τη μειοψηφία.
2. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκτός αν στην πράξη σύστασης της επιχείρησης προβλέπεται μικρότερη θητεία. Σε κάθε περίπτωση η θητεία του λήγει το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά την εγκατάσταση του νέου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
3. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι δυνατόν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Για την αντικατάσταση του εκπροσώπου των εργαζομένων και του κοινωνικού φορέα της περιοχής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οργάνου που τους πρότεινε.».
    Αιτιολογώντας αναφέρουμε ότι, προβλήματα που προέκυψαν έγινε προσπάθεια να επιλυθούν από την Δήμαρχο, καλώντας τα μέλη επίμονα σε συνάντηση με τον πρόεδρο της επιχείρησης. Τα συγκεκριμένα μέλη συστηματικά αρνούνταν να προσέλθουν σε επαφή με στόχο την επίλυση θεμάτων και δημιουργούσαν προβλήματα στην επιχείρηση.
    Επίσης, έγινε προσπάθεια σύγκλησης του δ/κού συμβουλίου  κατά τον μήνα Ιανουάριο με τις προσκλήσεις αρ.1/24-01/2012 σε τακτική συνεδρίαση και αρ.2/25-01-2012 σε έκτακτη. Λόγω έλλειψης απαρτίας στις παραπάνω συνεδριάσεις, γιατί δεν προσήλθαν και τα μέλη, στα οποία αναφερόμαστε, είχαμε  αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως ο Προϋπολογισμός του 2012 και η παράταση της Προγραμματική σύμβασης.
     Γενικότερα έχουν προκύψει θέματα που συντελούν στην μη εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
    Επίσης, προτείνουμε και την αντικατάσταση του ανωτέρω κοινωνικού φορέα της περιοχής ο οποίος είναι ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Βέροιας, από τον Πολιτιστικό σύλλογο Προμηθέα, σύλλογος με ιστορία στο θέατρο, ο οποίος θα ορίσει τον εκπρόσωπο του στο Δ.Σ της επιχείρησης.  Η αλλαγή αυτή γίνεται διότι επιθυμούμε να συμμετέχουν περισσότεροι φορείς στο Δ.Σ. της επιχείρησης. Η εδώ και 4 χρόνια συνεργασία μας με τον Ο.Φ.Θ.Β. ήταν άριστη και συνέβαλε στην επιτυχία των σκοπών του θεάτρου.
Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. ιβ του Ν. 2839/12-9-00 (ΦΕΚ 196 Α΄) «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις» στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων  διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ο αριθμός των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων προσώπων κάθε  φύλου ανέρχεται  σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των διοριζομένων  ή υποδεικνυομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εφόσον τα μέλη που διορίζονται ή υποδεικνύονται είναι πάνω από ένα (1). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.
    Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλείται το συμβούλιο να αποφασίσει για την αντικατάσταση των ανωτέρω τακτικών μελών καθώς και του κοινωνικού φορέα περιοχής οι οποίοι συμμετέχουν στο δ/κό συμβούλιο της ανωτέρω επιχείρησης.

Η  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα