2 Νοεμβρίου…
 
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)
1999: Πρώτη απονομή του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το Βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” δίνεται από την UNESCO και την Ελληνική Δημοκρατία σε προσωπικότητες που με τη δράση τους προσπάθησαν να αναδείξουν ή να προστατέψουν πολιτιστικές κληρονομιές παγκοσμίου ενδιαφέροντος.  

Ο σκοπός του “Διεθνούς Βραβείου Μελίνα Μερκούρη” είναι η απονομή του για ενέργειες ανθρώπων που αποσκοπούν στην διάσωση και ανάδειξη χώρων πολιτισμού που έχουν διεθνές ενδιαφέρον. Είναι αφιερωμένο στο όνομα της Μελίνας Μερκούρη, μία πρόδρομο όλων αυτών των ενεργειών, εμπνεύστρια του διαλόγου για την ανάδειξη των χώρων και επανένωσή τους για όσους χώρους έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους και βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία ανά τον κόσμο, μια αξέχαστη ηθοποιό και Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας. Το βραβείο αυτό ικανοποιεί μια νέα ανάγκη, που προσδιορίζεται σαφώς από την Επιτροπή Παγκοσμίων Κληρονομιών (World Heritage Committee), η οποία στη δέκατη έκτη σύνοδό της, που έλαβε χώρα στη Σάντα Φε το Δεκέμβριο του 1992, αναγνώρισε ότι η προστασία των πολιτιστικών περιοχών, μια πλουσιότερη έννοια από ένα συμβατικό «τα μνημεία» ή «περιοχές», είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του παρόντος.

Το βραβείο έχει επίσημη ονομασία “Διεθνές βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την προστασία και διαχείριση πολιτιστικών περιοχών (Unesco-Ελλάδα)”. Αυτό το βραβείο συμπεριλαμβάνει ένα δίπλωμα και ένα σύνολο χρημάτων, το ποσό του οποίου θα καθορίζεται ξεχωριστά σε κάθε διετία ανάλογα με τα διαθέσιμα ποσά. Τέλος,το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από τον Γενικό Γραμματέα της UNESCO σε δημόσια τελετή που θα γίνεται στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι ή αλλού, ύστερα από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. Το βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά το 1999.

Το 1999, απονεμήθηκε σε τρεις υποψηφιότητες: Πάρκο Ελίσια (Ιεριχώ, Παλαιστίνη), Όαση που η ιστορία της χρονολογείται έως στην εποχή της Βίβλου, Κοιλάδα Vinales (Κούβα), Αγροτικό, παραδοσιακό τοπίο και Pedvale (Λετονία), Ζωντανό αγροτικό μουσείο.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1917: Με τη διακήρυξη του Μπάλφουρ η Βρετανία υποστηρίζει την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην Παλαιστίνη
1950: Ορκίζεται νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό το Σοφοκλή Βενιζέλο.
1960: Ο εκδοτικός οίκος «Penguin» αθωώνονται από την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς στην υπόθεση με το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Χ. Λόρενς «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι».
1973: Ιδρύεται ο Οργανισμός Ενέργειας της Λατινικής Αμερικής (OLΑDE).
2003: Χειροτονείται στο Νιου Χαμσάιρ ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος επίσκοπος στις ΗΠΑ (Αγγλικανός). 4.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη χειροτονία
2006: Εκδίδονται για πρώτη φορά τα ημερολόγια του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα