Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην «Θέση 12», πάνω από τον Αλιάκμονα, μετά την χθεσινή αναπομπή του θέματος για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας (ΕΣΔΑ) για το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Νομού Ημαθίας», από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Βέροιας.   
Στην ουσία, επρόκειτο για την σύμβαση που θα υπέγραφε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια, με τον ΕΣΔΑ, ώστε να διεκδικηθεί χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ για την Μονάδα, προκειμένου να είναι το κόστος της κατασκευής της, και κατά συνέπεια το κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες, μικρότερο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι ο Δήμος της Βέροιας έχει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για να συνάψει σύμβαση με τον ΕΣΔΑ, ώστε να υποβληθούν σχετικές μελέτες για την χρηματοδότηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ Νίκος Παπαποστόλου, ο οποίος δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων από Συμβούλους για το ιστορικό και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αντιδράσεις για την κατασκευή της Μονάδας υπήρξαν από την πλευρά της μειοψηφίας και όχι μόνο και έτσι, κατόπιν τούτων, ο αναπλ. Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης αποφάσισε τελικά να αποσύρει το θέμα, με αποτέλεσμα, ο ΕΣΔΑ να πρέπει να αποταθεί στον Δήμο Βέροιας, που επίσης διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια και έχει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, και καλείται πλέον να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Τυπικά, η παραπάνω δυστοκία δεν αφορά την εξέλιξη της κατασκευής της Μονάδας, αλλά την χρηματοδότησή της, η οποία θα ελάφρυνε το κόστος, που θα βαρύνει, μέσω των δημοτικών τελών, τους δημότες.

Ερωτηθείς από τον «Λαό» ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και εισηγητής του θέματος για την τροπή που πήραν τα πράγματα, εξέφρασε τον φόβο ότι «μετά την εξέλιξη αυτή, η επιδότηση για το έργο κινδυνεύει να κάνει φτερά».

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων από την Ημαθία, ενώ μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας ανάρτησαν πανό και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή της Μονάδας.

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες μέρες τους Δήμους της Ημαθίας και κυρίως της Βέροιας…
Πηγή: “Λαός”
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα