10 Οκτωβρίου

 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
 Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.
 Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας.

Σαν σήμερα….

1899: Ξεκινά ο Πόλεμος των Μπόερς στην Νότια Αφρική. 


Οι Πόλεμοι των Μπόερς διεξήχθησαν στην Νότια Αφρική μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων της περιοχής, γνωστών ως Μπόερς. Η έχθρα ανάμεσα στις δυο κοινότητες χρονολογείται από την εποχή μιας πράξης του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1906: Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, ο καπετάν Άγρας αναλαμβάνει την αρχηγία στο Βάλτο.
Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν μια ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία μεταξύ κυρίως Βουλγάρων και Ελλήνων.
1913: Αρχίζει να λειτουργεί η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Διώρυγα του Παναμά είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, στον κόσμο μετά τη Διώρυγα Σουέζ. Με ανισοϋψείς δεξαμενές ενώνει την επί του Ατλαντικού βόρεια ακτή με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού, νότια.  Έχει συνολικό μήκος 82 ν.μιλ. (περ. 151 χλμ), πλάτος 45 μ. και βάθος 11 μ. Η πρώτη διέλευση πλοίου έγινε στις 15 Αυγούστου 1914. Δυναμικότητα διέλευσης 50 πλοία ημερησίως. Τα πλοία καταβάλουν τέλη (δικαιώματα) βάσει της χωρητικότητας που έχουν (Panama canal tonnage).
1985: Η κυβέρνηση της Ελλάδας υποτιμά τη δραχμή κατά 15%.
Την υποτιμά έναντι των ξένων νομισμάτων και με νομοσχέδιο καταργεί την απεργία. Μέτρα λιτότητας πυροδοτούν κινητοποιήσεις. Περίπου 1.000.000 άτομα «κατεβαίνουν» σε απεργίες στις 21/10.
1989: Η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές.
Καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης δεν καταφέρνει να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
1993: Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ  ανεβαίνει στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία της χώρας.
Με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3 και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά 4,87 και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54 και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94% και καμία έδρα.
1994: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής κερδίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές Αλφρεντ Γκίλμαν και Μάρτιν Ρόντμπελ.
Για την ανακάλυψη της πρωτεΐνης G, η οποία λαμβάνει τα μηνύματα μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια τα κατευθύνει στο σωστό αποδέκτη.
2005 – Στη Γερμανία αποφασίζεται έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνικών και Σοσιαλδημοκρατών, με νέο καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα