16 Οκτωβρίου…
Παγκόσμια Ημέρα της διατροφής
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου  
  
Σαν σήμερα…
1912: Απελευθέρωση της Βέροιας και της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.
Η Βέροια απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό έλεγχο στις 16 Οκτωβρίου 1912 από τη 2η Μεραρχία. Επισήμως η Βέροια εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος με τη συνθήκη των Αθηνών (1/14 Νοεμβρίου 1913).  


1923: Ιδρύεται από το Ουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία “Walt Disney Productions”.
Η Walt Disney Pictures είναι εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, θυγατρική της Εταιρείας Walt Disney (Walt Disney Company). Στην πραγματικότητα ιδρύθηκε το 1923 με την ονομασία Walt Disney Productions αλλά μετονομάστηκε το 1983 σε Walt Disney Pictures. Ιδρύθηκε από τον Ουώλτ Ντίσνευ και μέχρι το 1937 ασχολούνταν με την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

1945: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (από τον ΟΗΕ).
2000: Η Ρεάλ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 75-73 στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Euroleague που διοργανώνεται από την ULEB.
Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από την FIBA και αποτελείται από 24 ομάδες.
2002: Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.
Με τον όρο Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εννοείται η αρχαία βιβλιοθήκη της πόλης της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, η οποία ιδρύθηκε στην Ελληνιστική εποχή επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α’, του επονομαζόμενου Σωτήρος, με την παρότρυνση του Δημήτριου Φαληρέα, και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειρογράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος.
2007: Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος τέλεσε πρόεδρος για δυο έτη.
Η UNESCO αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών του οποίου τα αρχικά στην αγγλική αποτελούν και την διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization).

ΘΑΝΑΤΟΙ
Μαρία Αντουανέτα: (1793), σύζυγος του Λουδοβίκου του 16ου. Αποκεφαλίστηκε από τους γάλλους επαναστάτες.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα