Το θάνατο του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επιβεβαίωσαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (20/10) ο ντε φάκτο πρωθυπουργός, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), αναφέροντας πως η προσωρινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει «εντός ωρών» την απελευθέρωση της χώρας.  

Θα πρόκειται για μια ιστορική ανακοίνωση, μετά την οποία η προσωρινή κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα ξεκινήσει τη μεταβατική διαδικασία προς τη δημοκρατία στο νοτιοαφρικανικό κράτος, το οποίο ο εκδιωχθείς συνταγματάρχης κυβέρνησε για 42 χρόνια με σιδηρά πυγμή, μέχρι τον Αύγουστο που οι εξεγερμένοι μπήκαν στην Τρίπολη.

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ο Μουαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια των επαναστατών», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Αμπντούλ Χαφίζ Γκόγκα, προσθέτοντας ότι «θα ανακοινώσουμε την απελευθέρωση της Λιβύης εντός ωρών, ίσως και νωρίτερα».

Από πλευράς του, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το θάνατο του έκπτωτου ηγέτη, ζήτησε από την Αλγερία να παραδώσει στις νέες αρχές της Λιβύης τα μέλη της οικογένειας Καντάφι που έχουν καταφύγει εκεί (δύο γιοι, η κόρη και η σύζυγός του), ενώ ανέφερε την ύπαρξη ανεπιβεβαίωτων αναφορών, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωτότοκος γιος του Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, εντοπίστηκε κατά την επιχείρηση διαφυγής του από τη Σύρτη και η αυτοκινητοπομπή του έχει περικυκλωθεί από μαχητές του NTC.

Η είδηση αυτή πλαισιώνεται και από πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του NTC, σύμφωνα με τις οποίες ο Μοτάσιμ Καντάφι, άλλος γιος του εκδιωχθέντα ηγέτη, σκοτώθηκε από αντικανταφικούς μαχητές.

«Επιβεβαιώνουμε ότι όλα τα κακά, συν τον Καντάφι, έχουν εξαφανιστεί από αυτήν την αγαπημένη χώρα. Πιστεύω πως οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ώρα για να ξεκινήσουν μια νέα Λιβύη, μια ενωμένη Λιβύη, ένας λαός, ένα μέλλον», δήλωσε ο Τζιμπρίλ.

Ο θάνατος του Μουαμάρ Καντάφι γυρίζει μια νέα σελίδα για το λαό της Λιβύης και σηματοδοτεί την έναρξη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπτνέλ Μαζίντ είπε νωρίτερα στο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε και στα δυο του πόδια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με μια αυτοκινητοπομπή, η οποία δέχτηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. «Επίσης τραυματίστηκε στο κεφάλι» είπε ο ίδιος. «Υπήρχαν πολλά πυρά εναντίον της ομάδας του και πέθανε» πρόσθεσε. Όπως μετέδωσε το Reuters, διάγγελμα προς το λιβυκό έθνος αναμένεται να απευθύνει εντός της ημέρας ο επικεφαλής του NTC Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ.

Αντικαταφικός μαχητής είπε ότι ο Καντάφι βρέθηκε να κρύβεται σε μια τρύπα στο έδαφος και είπε «μην πυροβολείς, μην πυροβολείς» στον άντρα που τον σημάδευε. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πλάνα που έδειχναν, όπως εξήγησε το δίκτυο, οπλίτες των εξεγερμένων να σέρνουν το άψυχο σώμα του Καντάφι κατά μήκος του δρόμου. Το υλικό του αραβικού δικτύου δείχνει την ημίγυμνη σορό του έκπτωτου ηγέτη χωρίς το πουκάμισό του, το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα και με μια τραύμα από σφαίρα στο πλάι του κεφαλιού του. Επίσης, στα πλάνα φαίνονται τα πόδια των ένστολων μαχητών της μεταβατικής κυβέρνησης δίπλα στο πρόσωπο του Καντάφι.

Παράλληλα, ο υπουργός Πληροφοριών του NTC Μαχμούντ Σαμάν γνωστοποίησε ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρεται στην πόλη της Μιζουράτα, ενώ προανήγγειλε ανακοινωθέν του NTC που «θα δίνει λεπτομέρειες για το θάνατό του». Σύμφωνα δε με το Αλ Αραμπίγια, το πτώμα του Καντάφι βρίσκεται ήδη στη Μιζουράτα.

Την ίδια ώρα, τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο δημοσιεύουν φωτογραφία του νεκρού Καντάφι. Η φωτογραφία είναι ουσιαστικά ένα καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε μέσω κινητού τηλεφώνου. Δείχνει ένα χλωμό, ματωμένο πρόσωπο που μοιάζει στον Καντάφι, με σκούρα κατσαρά μαλλιά και παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο άντρας της φωτογραφίας ήταν νεκρός ή τραυματισμένος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αγωνίζονται για να ελέγξουν τις αναφορές για το θάνατο του Καντάφι, σύμφωνα με τις οποίες ο ιδρυτής της Τζαμαχιρία υπέστη τραύματα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει τα ξημερώματα από τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή, η οποία δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του NTC στο Reuters.

Στη επιχείρηση αξιολόγησης των αναφορών συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου, καθώς στο παρελθόν αναφορές για το πού βρισκόταν ο Καντάφι και ποια ήταν η τύχη των γιων του είχαν αποδειχθεί ψευδείς.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε πως τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν εναντίον δύο στρατιωτικών οχημάτων κοντά στη Σύρτη περίπου στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης, όμως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι ο Καντάφι επέβαινε σε αυτά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μετείχαν αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: www.ant1online.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα