Tην ώρα που γίνεται συγκροτημένη προσπάθεια να εδραιωθεί αισιοδοξία στις αγορές, οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπαίνουν σε μια τελική ευθεία. Αυτή έχει να κάνει με το ποιες τράπεζες τελικά

θα αντέξουν να μείνουν εκτός ταμείου και πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι η Blackrock στις αναπροσαρμογές των πάσης φύσεως δανείων ειδικά με τους μεγάλους επιχειρηματίες. Η Proton είναι μόνον η αρχή.

Οσο μικρή όμως κι αν είναι αυτή η τράπεζα, επειδή η κατάσταση της είναι πολυσυζητημένη και ειδικά όσον αφορά τον μεγαλομέτοχο της κ. Λαυρεντιάδη, το Ταμείο έχει την ευκαιρία να δει πια από κοντά τι συμβαίνει.

Και υφίσταται και θέμα ηθικής τάξης για όλη την επιχειρηματική κοινότητα, αφού έφτασε η ώρα να πέσουν κεφάλια και παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις να πέσουν όρθιες, ελέω χρεωκοπίας δημοσίου, ανικανότητας διαχείρισης της κρίσης και έλευσης Blackrock.

Εάν πρόκειται στην Ελλάδα του 2012 να γίνουν γενικές εκκαθαρίσεις ας γίνουν σωστά και οριζόντια όπως στους μισθούς και στις συντάξεις. Εάν οι διαδικασίες αυτές αφήσουν την αναξιοπιστία ξεκρέμαστη όπως και είναι σήμερα τότε οι προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα δεν αλλάζουν.

Τα πράγματα λοιπόν θα ζορίσουν και ο πολιτικός αντίκτυπος θα είναι άμεσος. Η οικονομία απειλείται με ένα μινι-κραχ,που ενδέχεται να είναι εξυγιαντικό αν γίνει με τους σωστούς όρους, τις σωστές διαγραφές χρεών σε όλα τα επίπεδα και τις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις. Κάποιοι έχουν ευθύνες, κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους, όμως υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που στην τρέχουσα φάση δεν είναι αναλώσιμοι.

Οσο πιο γρήγορα γίνουν όλα αυτά τόσο πιο καλά. Η πολιτική διαχείριση άργησε και αργεί, το οικονομικό κραχ θα ξεκαθαρίσει τα κενά και θα επιβάλλει τις νέες ισορροπίες. Είναι βέβαιο πάντως ότι ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επιχειρηματιών τους επόμενους μήνες θα χάσει τις επιχειρήσεις του. Τα δάνειά τους θα αγοραστούν σε τιμές -ευκαιρίας από άλλους πιστωτές και τα distress funds θα επιβάλλουν τους εκλεκτούς τους.

Πηγή:capital.gr