Στις εκδηλώσεις του «Ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ Φιλίας και Συνεργασίας» που έλαβαν χώρα στο διάστημα 31 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Προύσα της Τουρκίας και συγκεκριμένα στο Δήμο Νουλιφέρ παραβρέθηκε, ως επίσημη προσκεκλημένη, η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η εκπρόσωπος της ΚΕΠΑ και Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Παπαϊωάννου καθώς και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, κύριοι Νίκος Ουσουλτζόγλου και Αβραάμ Ευφραιμίδης αντίστοιχα.


Το οργανωτικό κομμάτι από ελληνικής πλευράς ανέλαβε ο συμπολίτης μας, κ. Γιώργος Κοτζαερίδης, του οποίου η θετική συμβολή συνέβαλε καθοριστική στην επιτυχία του φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ άνοιξαν με την υπογραφή πρωτοκόλλου φιλίας μεταξύ του Δήμου του Νουλιφέρ και του Δήμου Βέροιας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και με κεντρικό σύνθημα «Στους Λαούς Ταιριάζει η Ειρήνη». Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην εναρκτήρια ομιλία της η κα. Ουσουλτζόγλου μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια πως μας ενώνουν πολλά. Πιστεύω ότι το πρώτο που μας ενώνει είναι οι πρόγονοι μας που σε πολλές περιοχές και για πολλά χρόνια συνυπήρξαν ειρηνικά. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτά που μας ενώνουν. Ας τα δυναμώσουμε. Ας κρατήσουμε τις μνήμες μας. Την ιστορία μας. Τις παραδόσεις μας . Κι ας δικαιώσουμε με τις αποφάσεις μας τα παιδιά μας, που θέλουν να ζήσουν σε μια κοινωνία ειρηνική, πολιτισμένη, που σέβεται τον Άνθρωπο, τις αξίες, τις αρχές του και τα δικαιώματά του, πάνω από όλα».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με την εγκαινίαση της έκθεσης «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη, στην παλιά και σύγχρονη Βέροια» στο χώρο της ανακαινισμένης εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα της Απολλωνιάδος, μια από τις δυο ελληνικές εκκλησίες που αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα από τον φιλέλληνα Δήμαρχο του Νουλιφέρ, Μουσταφά Μπόζμπεη.  Την εκκλησία κατέκλεισε πλήθος κόσμου που εκτός από την όμορφη έκθεση είχε την ευκαιρία να απολαύσει και την παγκοσμίου φήμης χορωδία του Δήμου του Νουλιφέρ.
Σημειώνεται ότι την έκθεση επισκέφτηκαν πολλοί Τούρκοι με καταγωγή από τη Βέροια, οι οποίοι ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας μεταξύ των οποίων από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Μάλιστα σ’ έναν από αυτούς, η Δήμαρχος Βέροιας προσέφερε ένα σακουλάκι με χώμα από τη Βεροιώτικη γη και ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας, σ’ ένα κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε εκδήλωση στην πλατεία Απολλωνιάδος με χορευτικά σχήματα της περιοχής και τη συμμετοχή του Ποντιακού Συλλόγου Άνω Ζερβοχωρίου.
Την επόμενη μέρα εγκαινιάστηκε ακόμη μια έκθεση φωτογραφίας στην περιοχή Κουβούκλια την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Κοτζαερίδη, με ονομασία «Λατρεμένα μου Κουβούκλια».  Αντικείμενο της έκθεση υπήρξε η εξέλιξη της περιοχής μέσα από τη αντιπαράθεση φωτογραφιών από το 1955 και 1985 που φανερώνουν την έντονη αστικοποίησή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο εκθέσεις οργανώθηκαν από τον κ. Κοτζαερίδη σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη της βεροιώτικης αντιπροσωπείας στη συνοικία Σουσουρλού, την παλιά ελληνική συνοικία της Προύσας η οποία διασώζεται ακέραια μέχρι σήμερα, όπου συνάντησε τη θερμότατη υποδοχή των εκεί τοπικών αρχόντων και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, στο περιθώριο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων και επαφών με στόχο τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και την προοπτική συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα