Αρκεί να σκεφτεί κανείς το γράμμα που θέλει, και αυτό εμφανίζεται στην οθόνη
Μία νέα επαναστατική μηχανή ανέπτυξαν ερευνητές με όνομα intendiX. Είναι μία επαναστατική τεχνολογία η οποία υπόσχεται πολλά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την εξέλιξη που έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει αυτούς που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλο τρόπο έως σήμερα (γραφή, ομιλία, νοηματική).
Το όλο σύστημα περιλαμβάνει ένα ειδικό κράνος γεμάτο με ηλεκτρόδια το οποίο φοράει στο κεφάλι ο χρήστης. Το κράνος αυτό συνδέεται με ένα μικρό ενισχυτή εγκεφαλικών σημάτων. Ο ενισχυτής με τη σειρά του συνδέεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου εκεί, ένα ειδικό λογισμικό σε περιβάλλον windows αναλαμβάνει να αποκωδικοποιήσει τα εγκεφαλικά σήματα.
Ο λόγος που απαιτείται ο ενισχυτής είναι γιατί τα εγκεφαλικά σήματα που παράγει ένας εγκέφαλος είναι χαμηλής συχνότητας και εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εγκέφαλός μας.
Κατά προσέγγιση η συχνότητα κυμάτων είναι 8-12 Hz.
Η οθόνη που έχει μπροστά του ο παρατηρητής, αναβοσβήνει κατά γραμμές ή κατά στήλες και το ζητούμενο είναι να παραμένει συγκεντρωμένος ο παρατηρητής στο γράμμα που θέλει να “πληκτρολογήσει”. Μετά από περίπου 40 δευτερόλεπτα παρατήρησης, το πρώτο γράμμα πληκτρολογείται. Αυτό γίνεται γιατί ο εγκέφαλος παράγει συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύμα όταν το γράμμα στο οποίο συγκεντρώνεται ανάβει και διαφορετικό όταν το γράμμα είναι σβηστό.
Το σύστημα ψάχνει να εντοπίσει εγκεφαλικά κύματα τα οποία ενεργοποιήθηκαν περίπου 300ms(μιλισεκόντ) μετά την ενεργοποίηση (φώτιση) του επιθυμητού χαρακτήρα.
Το κύμα το οποίο παράγεται στον εγκέφαλο του παρατηρητή, είναι παρόμοιο με αυτό που παράγεται σε έναν οδηγό ο οποίος έχει ένα αυτοκίνητο μπροστά του το οποίο πατάει απότομα φρένο. Η αντίδραση που έχουμε όταν βλέπουμε το κόκκινο φως του φρένου, είναι παρόμοια (σε μορφή κύματος) με αυτή που έχουμε όταν παρατηρούμε την οθόνη.
Το σύστημα λειτουργεί με κύματα, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ευφυΐα είναι ανεξάρτητη της αποτελεσματικότητας της συσκευής.
Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, ο ρυθμός γραφής ήταν μεγάλος (30 λεπτά / χαρακτήρα) κάτι το οποίο κούραζε τον χρήστη. Τώρα έχει μειωθεί δραματικά (περίπου ένα λεπτό παρατήρησης αρκεί) ενώ βελτιώνεται συνεχώς.
Είναι κουραστικό και το ένα λεπτό αναμονής ανά χαρακτήρα, αλλά σκεφτείτε αν το χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος με περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας.