Σύσκεψη με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βέροιας, για ενημέρωση και καταγραφή των επικίνδυνων εστιών συγκέντρωσης και ανάπτυξης κουνουπιών που μπορεί να μεταφέρουν στον άνθρωπο τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία της Δημάρχου κ. Χαρούλας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ενώ την ενημέρωση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος ιατρός κ. Γιάννης Κούτρας.

Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, οι προσβεβλημένοι από τον ιό, μπορεί να αναπτύξουν εγκεφαλίτιδα σε ποσοστό 0.5%-1%, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς (σε ποσοστό 80%) δεν χρειάζονται καν ιατρική φροντίδα.
Παρ όλα αυτά, αν δεν ληφθούν βασικά μέτρα μείωσης των εστιών όπου αναπτύσσονται κουνούπια (λιμνάζοντα ύδατα κτλ) υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί η ιογενής αυτή νόσος σε ενδημική, ενώ  μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εποχιακά χαρακτηριστικά.
Οι Πρόεδροι που παραβρέθηκαν ζήτησαν από το Δήμο να συνδράμει με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει στον καθαρισμό των αυλακών για να μη συγκεντρώνονται στάσιμα νερά και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Διαμερισμάτων κ. Ν. Μωϋσιάδης ζήτησε την άμεση καταγραφή των παρεμβάσεων που κρίνουν οι Πρόεδροι ότι πρέπει να γίνουν σε κάθε κοινότητα, για να γίνει ο σωστός προγραμματισμός από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στο απαράδεκτο φαινόμενο που έχει εντοπισθεί σε διάφορες κοινότητες, όπου κάποιοι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν τους βόθρους και αποχετεύουν τα λύματα της κατοικίας τους στα ανοικτά αυλάκια των χωριών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη εστιών μόλυνσης όλο το χρόνο.
Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιοι με προσωπική εργασία στις ιδιοκτησίες τους και μπροστά από αυτές για τον καθαρισμό τα ων στάσιμων νερών, για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες που δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων από την Κυβέρνηση.
Σε όλες τις κοινότητες θα αναρτηθούν αφίσες και θα μοιραστούν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για την μείωση των συνθηκών ανάπτυξης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα