Σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δ. Βέροιας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 08 Ιουλίου μεταξύ της Δημάρχου Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και της Γενικής Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού, κας. Λίνας Μενδώνη. Η κα. Μενδώνη, η οποία συνοδευόταν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα. Κοτταρίδη, τον Προϊστάμενο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Πέτκο καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Πολιτισμού, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη Δήμαρχο Βέροιας και την επιστημονική της συνεργάτιδα, κα. Πάτρα Θεολογίδου για τα τρέχοντα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, σχετικά με τον τομέα του Πολιτισμού.


Μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αναδειχθεί εκ νέου ο Ρωμαϊκός δρόμος, πρόταση που βρήκε σύμφωνη τη Δήμαρχο Βέροιας η οποία υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια διακριτικής ερμηνείας των αποφάσεων των Δικαστηρίων» ενημερώνοντας την κα. Μενδώνη ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί προκαταρκτική μελέτη. Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία εξειδικευμένης ιστορικής διαδρομής, συνεπικουρούμενης από την ανάδειξη αρχαιολογικών αντικειμένων που θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία του δρόμου.

Συμφωνία επίσης επετεύχθη και στο αίτημα του Δήμου σχετικά με τη δημιουργία κοινού εισιτηρίου για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί εκατέρωθεν η ροή πολιτιστικού τουρισμού μεταξύ του κέντρου της πόλης και της Βεργίνας.

Στο θέμα των υπογείων διαδρομών και της ανάδειξης του καταχωμένου, κάτω από τις πολυκατοικίες, πολιτισμικού πλούτου της πόλης, παρουσιάστηκε διάσταση απόψεων, κυρίως λόγω ενστάσεων της κας. Κοτταρίδη, ενστάσεων σχετικών με την πολιτισμική αξία του αρχαιολογικού υλικού όσο και με την ασφάλεια της συγκεκριμένης εκθεσιακής περιοχής. Η κα. Θεολογίδου επεσήμανε ότι οι υπόγειες διαδρομές έχουν ήδη λειτουργήσει με επιτυχία, προσελκύοντας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους περί τα 900 άτομα ενώ σημείωσε ότι «πρόκειται για δράση που δεν υλοποιεί ο Δήμος αυτόνομα και χωρίς έγκριση, αλλά ήδη γνωστή και εγκεκριμένη στην προηγούμενη ηγεσία της αρμόδιας Εφορείας».

Σε γενικές γραμμές, η κα. Μενδώνη υποστήριξε ότι «λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου πρέπει να ιεραρχηθούν και να στηριχθούν από μελέτες και τεκμήρια», γεγονός στο οποίο συνηγόρησε τόσο η Δήμαρχος Βέροιας όσο και η κα. Θεολογίδου η οποία και τής παρουσίασε συνοπτικό έντυπο μελετών και προτάσεων που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί τόσο στο Υπουργείο όσο και στις δύο Εφορείες.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα