Επιμέλεια στήλης:
Γιάννης Ιωαννίδης
Μια συνταγή που όλοι έχουμε δοκιμάσει.. Απλή, νόστιμη και υγιεινή… Την συναντάμε με κιμαά ή χωρίς (ορφανά) με διάφορα λαχανικά…


Υλικά για μεγάλο ταψί

15 ντομάτες ή πιπεριές πράσινες,κολοκύθια, μελιτζάνες φλάσκες πατάτες ομοιόμορφες, πατάτες για το ταψί

Ρυζι βάζω καρολίνα Υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας για κάθε ζαρζαβατικό

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 μάτσο μαϊντανός
1/2 μάτσο δυόσμος φρέσκος μπορεί και παραπάνω (μου αρέσει πολύ στα γεμιστά), αν δεν έχουμε φρέσκο βάζω 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο λίγο βασιλικό ψιλ/νο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σωτάρω σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνω τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνω. Κατόπιν ρίχνω την ψίχα της μελιτζάνας και της πατάτας και τέλος τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνω τη σαλτσούλα να πάρει βράση και προσθέτω το ρύζι μου με ελάχιστο νεράκι και ανακατεύω συνεχώς για 5 λεπτά (προσοχή να μην κολλήσει το ρυζάκι). Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.

Γεμίζω τα λαχανικά μου και ανάμεσά τους σκορπίζω τις κυδωνάτες πατατούλες που τις έχω αλατοπιπερώσει και πασπαλίσει με ριγανούλα (και εδώ προτιμώ τη φρέσκια με λίγη ματζουράνα,πραγματικά μοσχοβολάει το φαγητό όπου τη βάζω).

Περιχύνω με ελαιόλαδο και ψήνω για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς, με σκεπασμένο το ταψί στο πρώτο μισάωρο, μπορεί και παραπάνω, ξεσκεπάζοντας προς το τέλος για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα