Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ορεινές περιοχές τις Μακεδονίας.
Υλικά
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· ντομάτες για σάλτσα
· μπαχαρικά – λίγη ζάχαρη
· 6-7 μελιτζάνες στρογγυλές (σκούρου χρώματος ) γλυκές
· 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο η λάδι
· λίγο γάλα (μισό ποτήρι)
· μισό ποτήρι κρασί
· αλάτι – πιπέρι
Προσθέτουμε το κρέας και τα σοτάρουμε μαζί, σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί και αφήνουμε να σιγοψηθεί. μόλις αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη. Βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σιγοψηθεί και να μαλακώσει.
Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε από τα πράσινα φύλλα τις μελιτζάνες , αφήνοντας τα κοτσάνια , είτε στην θράκα ή στο μεγάλο μάτι τις κουζίνας βάζοντας μια λαμαρίνα .
Όταν ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές τις ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Τις καθαρίζουμε από την καμένη φλούδα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα να βγάλουν όλο το υγρό τους. Αν έχουν σπόρους τους ξύνουμε και τις χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα (όχι μεταλλική) μέχρι να λιώσουν.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μισό φλιτζάνι βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρουμε μέσα τις μελιτζάνες, γυρίζοντας τες συνεχώς. Προσθέτουμε λίγο γάλα και τις αλατίζουμε. Όταν στεγνώσουν στο σοτάρισμα τις αδειάζουμε σε κατσαρόλα πυρέξ. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Τοποθετούμε εκεί όλο το κρέας από το γιαχνί και περιχύνουμε την μελιτζάνα με την σάλτσα του κρέατος. Το τοποθετούμε στον φούρνο για ½ ώρα να πιει όλο το υγρό και το σερβίρουμε.