Ο Αστέρας Τρίπολης, έχοντας σε εξαιρετική μέρα την επιθετική του τριάδα (Μάσα – Ρόλε – Ντε Μπλάσις), κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη με 2-0 κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και πλέον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Στάικος Βεργέτης παρέταξε την ομάδα του με «συνταγή» Μάιντς, κλείνοντας καλά τους χώρους και πιέζοντας αρκετά ψηλά, προσπαθώντας να οδηγήσει την Μακάμπι στο λάθος, καταφέρνοντάς το με τον καλύτερο τρόπο.
Απ ‘ την άλλη, οι Ισραηλινοί απείλησαν ελάχιστα καθώς πραγματοποιούσαν πολύ εύκολα λάθη, ειδικά στο χώρο του κέντρου ενώ ο Πάμπλο Ντε Μπλάσις έμοιαζε … Μέσσι, καθώς όταν είχε την μπάλα ήταν αδύνατον να του την κλέψουν.
Πως παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες:
Ο Στάικος Βεργέτης χρησιμοποίησε ένα 4-2-3-1 με τους Ζησόπουλο και Γκοϊάν στο κέντρο της άμυνας, δεξί μπακ ο Λούι, αριστερό ο Παντελιάδης, αμυντικά χαφ οι Κουρμπέλης και Ουσέρο, δεξιά στην επίθεση ο Μάσα, αριστερά ο Ρόλε, στην κορυφή της επίθεσης ο Ντε Μπλάσις και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού μέσου, ο Μουνάφο.
Απ’ την άλλη, οι Ισραηλινοί παρατάχθηκαν με ένα σύστημα 4-3-3 με τους Γεϊνί, Τίμπι, Κάρλος Γκαρσία και Σπούγκιν στην άμυνα, στο κέντρο οι Άλμπερμαν, Ίγκιεμπορ και Ράντι και στην επίθεση οι Μπεν Μπασάτ, Ζάχαβι και Μίκα
Τριάδα – φωτιά!
Ο Αστέρας μπήκε κάπως «μουδιασμένος» στην αναμέτρηση, με το άγχος απ’ τη σημασία του παιχνιδιού να είναι εμφανές στα πρόσωπα των παικτών στα πρώτα λεπτά του αγώνα.
Η Μακάμπι προσπάθησε να μπει στα καρέ των Αρκάδων στα πρώτα λεπτά, θέλοντας να πετύχει ένα γκολ που θα την έβαζε σε θέση οδηγού.
Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα οι γηπεδούχοι ανέβαζαν στροφές, βλέποντας ότι δεν είχαν να υστερήσουν σε τίποτα του αντιπάλου τους. Οι Μάσα, Ρόλε και Ντε Μπλάσις ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους μετά το πρώτο «αναγνωριστικό» τέταρτο, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην άμυνα των Ισραηλινών.
Η πρώτη τελική για τους παίκτες του Στάικου Βεργέτη ήρθε στο δωδέκατο λεπτό με τον Μάσα να σουτάρει εκτός περιοχής, κίνηση που ο Έλληνας τεχνικός είχε επισημάνει στον Αργεντινό, δεδομένου του εξαιρετικού σουτ που διαθέτει.
Έτσι, ο παίκτης του Αστέρα επιβεβαίωσε τον προπονητή του στο 28ο λεπτό, αφού έπειτα από αριστοτεχνικό κοντρόλ με το στήθος, επεχείρησε το σουτ στην κίνηση, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Χουάν Πάμπλο, δίνοντας στην ομάδα του το προβάδισμα.
Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι έκλεισαν τα μετόπισθέν τους, με τις γραμμές να μειώνουν τις αποστάσεις μεταξύ τους και τους παίκτες να ασκούν πίεση αρκετά ψηλά, θέλοντας να οδηγήσουν την Μακάμπι στο λάθος.
Οι Αρκάδες ήταν ανώτεροι σε όλο το παιχνίδι και δίκαια είχαν το προβάδισμα. Στα τελευταία μόνο λεπτά η Μακάμπι προσπάθησε να αντιδράσει και να πετύχει ένα γκολ αλλά όπου χρειάστηκε ο «θηριώδης» Θεοδωρόπουλος φώναξε «παρών», διατηρώντας το υπέρ της ομάδας του 1-0 μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου.
Γκολ απ’ τα … αποδυτήρια!
Στο δεύτερο μέρος ο Αστέρας μπήκε πολύ δυνατά θέλοντας να πετύχει ένα δεύτερο γκολ που αφενός θα του έδιωχνε το άγχος απ’ τα πόδια και αφετέρου θα του έδινε πλέον σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και τα κατάφερε.
Δύο λεπτά μόλις μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ζησόπουλος, έπειτα από φάση διαρκείας, έβαλε την προβολή έπειτα από σουτ του Μάσα μέσα από την περιοχή.
Αυτό το γκολ χαλάρωσε κάπως τους παίκτες του Βεργέτη και δέκα λεπτά αργότερα λίγο έλειψε να δεχτούν το γκολ. Στο 57ο λεπτό ο Μπεν Μπασάτ βγήκε τετ α τετ απ’ τα αριστερά, αρχικά πέρασε τον Θεοδωρόπουλο αλλά στη συνέχεια ο Έλληνας τερματοφύλακας έκλεισε πολύ έξυπνα το χώρο, αναγκάζοντας τον παίκτη της Μακάμπι να πλασάρει άουτ.
Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι θέλησαν να ρίξουν το ρυθμό του αγώνα και να πάρουν την κατοχή για να προβούν σε ένα παιχνίδι κατοχής. Η Μακάμπι έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει καθώς δεν μπορούσε να βρει χώρους για να απειλήσει και περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο.
Ο Βεργέτης, ένα εικοσάλεπτο πριν τη λήξη του αγώνα πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο τον Καλιφά Σανκαρέ στη θέση του Ρόλε, θέλοντας να «θωρακίσει» την άμυνά του, σκεπτόμενος να «χτυπήσει» για τυχόν ένα τρίτο γκολ στις αντεπιθέσεις.
Έτσι, ο Αστέρας βρέθηκε μια ανάσα απ’ το τρίτο γκολ στο 79ο λεπτό. Ο, εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης, Ντε Μπλάσις, έπειτα από ατομική ενέργεια, επεχείρησε το πλασαριστό σουτ στα όρια της περιοχής, απ’ τα δεξιά αλλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.
Στο 85ο λεπτό οι Αρκάδες «άγγιξαν» για δεύτερη φορά το τρίτο τέρμα. Σε μία αντεπίθεση ο Ουσέρο έβγαλε τετ α τετ τον Μπαράλες αλλά ο επιθετικός του Αστέρα πλάσαρε επάνω στον Χουάν Πάμπλο.
Μάλιστα, αυτή τη χαμένη ευκαιρία ο Αστέρας παρά λίγο να την πληρώσει αφού στην επόμενη φάση ο Πρίκα βγήκε τετ α τετ αλλά το σουτ αποκρούστηκε σωτήρια απ’ τον πανταχού παρόντα Θεοδωρόπουλο.
Μέχρι το τέλος του αγώνα δεν σημειώθηκε κάποια άλλη αξιόλογη φάση και έτσι ο Αστέρας πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη, που τον χρίζει φαβορί για πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο Αστέρας καταφέρει να μπει στους ομίλους θα είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που το καταφέρνει ενώ ξεκίνησε απ’ το δεύτερο προκριματικό γύρο.
Οι συνθέσεις:
Αστέρας Τρίπολης (Σ. Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Παντελιάδης, Λούι (87′ Τιε Μπι), Γκοϊάν, Μουνάφο, Ουσέρο, Ρόλε (69′ Σανκαρέ), Ζησόπουλος, Κουρμπέλης, Ντε Μπλάσις, Μάσα (78′ Μπαράλες)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ο. Γκαρσία): Χουάν Πάμπλο, Σπούνγκιν, Τίμπι, Κάρλος Γκαρσία, Άλμπερμαν, Ζάχαβι, Ράντι (86′ Λουγκασί), Μίκα (75′ Μπεν Χαΐμ), Γέινι, Ίγκιεμπορ, Μπεν Μπασάτ (66′ Πρίκα)

Πηγή: novasports.gr