Με δύο ακόμα γκολ (το πρώτο από τα χάιλαϊτς του τουρνουά) ο Χάμες Ροντρίγκεζ οδήγησε την Κολομβία στο 2-0 επί της Ουρουγουάης και για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι «καφετέρος» βρίσκονται στα προημιτελικά του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Βραζιλία.

Σε ένα κλασικό νοτιοαμερικάνικο ματς με σκληρά μαρκαρίσματα και ένταση, η ομάδα του Πέκερμαν έδειξε ανώτερη στον αγωνιστικό χώρο άλλα πάνω απ’ όλα διαθέτει τον πρώτο σκόρερ μέχρι τώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (πέντε γκολ σε τέσσερα ματς), Χάμες Ροντρίγκεζ.

Ο 22χρονος άσος της Μονακό πέτυχε ένα εκπληκτικό πρώτο γκολ, ενώ προϊόν ομαδικής προσπάθειας ήταν το δεύτερο με τον Ροντρίγκεζ να είναι και πάλι αυτός που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Αποδυναμωμένη χωρίς τον Σουάρεζ αλλά και μονοδιάστατη η Ουρουγουάη, που αν και πίεσε στο φινάλε με τον συγκινητικό Καβάνι, δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στο ματς.

Παρασκευή στις 23:00, το ματς της Κολομβίας με τη Βραζιλία για μια θέση στα ημιτελικά.

Τα πλάνα Πέκερμαν, Ταμπάρεζ

Το 4-4-1-1 επέλεξε ο Χοσέ Πέκερμαν για την Κολομβία. Οσπίνα κάτω από τα δοκάρια και Αρμέρο, Γέπες, Ζαπάτα, Ζουνίγκα στελέχωσαν την αμυντική γραμμή ενώ στα χαφ κινήθηκαν οι Σάντσεζ, Αγκιλάρ. Ο Μαρτίνεζ ήταν πίσω από τον Γκουτιέρεζ, ενώ από τα πλάγια τους πλαισίωναν οι Κουαδράδο και Ροντρίγκεζ.

Με 4-4-2 παρέταξε την Ουρουγουάη ο Όσκαρ Ταμπάρεζ. Ο Μουσλέρα κάθισε στην εστία, ενώ Αλβάρο Περέιρα, Χιμένεζ, Γκοδίν και Κάσερες ήταν στην άμυνα της «σελέστε». Κρίστιαν Ροντρίγκεζ και Μάξι Περέιρα κινήθηκαν στις πτέρυγες (αριστερά, δεξιά αντίστοιχα), με τους Αρεβάλο και Γκονζάλεζ να είναι στα χαφ. Καβάνι και Φορλάν ήταν το επιθετικό δίδυμο.

Το ματς

Με διάθεση να πάρει τα ηνία του αγώνα από το ξεκίνημα μπήκε στο παιχνίδι η Κολομβία. Από την άλλη και η Ουρουγουάη συμβιβάστηκε σε παθητικό ρόλο, περιμένοντας τους αντιπάλους.

Το παιχνίδι ήταν ο ορισμός του λατινοαμερικάνικου ντέρμπι, αφού τα πολλά φάουλ και τα σκληρά μαρκαρίσματα ήταν συχνό φαινόμενο.

Οι παίκτες του Πέκερμαν, απειλούσαν περισσότερο με τις επελάσεις του Κουαδράδο που είχε πολλά κέφια, χωρίς ωστόσο να μπορεί μόνος του να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της «σελέστε». Η έτσι κι αλλιώς δυσπρόσιτη εστία του Μουσλέρα, μπορούσε να παραβιαστεί μόνο με κάποιο σουτ από μακριά και έτσι έγινε!

Η έμπνευση του Ροντρίγκεζ να κοντρολάρει με το στήθος και στη συνέχεια (με τη μπάλα ακόμα στον αέρα) να πιάσει ασύλληπτο σουτ στο 28′, ήταν ότι χρειαζόταν για να καταλήξει η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια στο πλεκτό, προσφέροντας στο κοινό του Μαρακανά ένα γκολ χάιλαϊτ.

Η Ουρουγουάη ανέβηκε (αναγκαστικά) στη συνέχεια στο γήπεδο, αλλά με τον Φορλάν να δείχνει σε κακή βραδιά και τον Καβάνι να προσπαθεί μόνος του απέναντι στην κολομβιανή άμυνα, το 1-0 δεν άλλαξε μέχρι το 45′, σε ένα «φτωχό» από καλές φάσεις πρώτο ημίχρονο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Κολομβία (Πέκερμαν): Οσπίνα, Αγκιλάρ, Αρμέρο, Κουαδράδο (Γκουαρίν 81′), Γκουτιέρεζ (Μεχία 68′), Μαρτίνεζ, Ροντρίγκεζ (Ράμος 85′), Σάντσεζ, Γέπες, Ζαπάτα, Ζουνίγκα

Ουρουγουάη (Ταμπάρεζ): Μουσλέρα, Αρβελάο, Κάσερες, Καβάνι, Φορλάν (Στουάνι 53′), Χιμένεζ, Γκοδίν, Γκονζάλεζ (Ερνάντεζ 67′), Α. Περέιρα (Ραμίρεζ 53′), Μ. Περέιρα, Ροντρίγκεζ

Πηγή: novasports.gr