Η Κολομβία επικράτησε 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού στο ντέρμπι κορυφής του τρίτου ομίλου και πλέον βρίσκεται μόνη πρώτη, έχοντας ουσιαστικά «κλειδώσει» την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι παίκτες του Πέκερμαν ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και δίκαια πήραν τη νίκη «χτυπώντας» τους Αφρικανούς απ’ τον άξονα με τον Κουαδράδο να ταλαιπωρεί αρκετά την αντίπαλη άμυνα.

Απ’ την άλλη, η ομάδα του Λαμουσί ήθελε αλλά δεν μπορούσε αφού ήταν επιπόλαιη στις τελικές της προσπάθειες δίνοντας το δικαίωμα στην Κολομβία να απειλήσει στις αντεπιθέσεις και τελικά να πάρει τη νίκη σε ένα παιχνίδι – θρίλερ μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Πως έπαιξαν οι δύο ομάδες:

Ο Χοσέ Πέκερμαν επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τους Αρμέρο, Ζαπάτα, Γιέπες και Ζουνίγκα στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Σάντσεζ και Αγκιλάρ, δεξιά ο Χουαδράδο, αριστερά ο Ιμπάρμπο, στην κορυφή της επίθεσης ο Γκουτιέρεζ και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού χαφ, ο Ροντρίγκεζ.

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποίησε και ο Σαμπρί Λαμουσί τοποθετώντας τους Μποκά, Μπαμπά, Ζοκορά και Οριέ στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Ντιέ και Τιοτέ, δεξιά ο Ζερβίνιο, αριστερά ο Γκραντέλ, στην κορυφή της επίθεσης ο Μπονί και πίσω του, σε ρόλο “δεκαριού” ο Τουρέ.

Επιθετική Κολομβία, επιπόλαιη Ακτή!

Οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου θέλοντας από την αρχή να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα.

Η Κολομβία ήταν εκείνη που ανέλαβε το ρόλο οδηγού στο παιχνίδι, έχοντας την κατοχή της μπάλας και την κυκλοφορία. Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στην ομάδα του Πέκερμαν καθώς στο έκτο μόλις λεπτό ο Γκουτιέρεζ επεχείρησε το σουτ απ’ τον άξονα αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Με το πέρας του πρώτου δεκαλέπτου η Ακτή ανέβασε στροφές και προσπάθησε να κερδίσει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα του Λαμουσί ήθελε να «χτυπήσει» κυρίως από τις πτέρυγες με τον Γιάγια Τουρέ να είναι καλά «κλεισμένος» και να μην μπορεί να πάρει αρκετές πρωτοβουλίες.

Η πιο σημαντική στιγμή του αγώνα ανήκε στους Κολομβιανούς. Στο 28ο λεπτό ο Ροντρίγκεζ πραγματοποίησε το γύρισμα απ’ τα αριστερά αλλά ο Γκουτιέρεζ δεν μπόρεσε από πλεονεκτική θέση, μέσα από την περιοχή να σκοράρει και να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του.

Η Ακτή φαινόταν κάπως επιπόλαιη στις τελικές της επιλογές καθώς ναι μεν έφτανε εύκολα ως την περιοχή της Κολομβίας αλλά οι επιλογές των Αφρικανών δεν ήταν αυτές που έπρεπε με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να απειλήσει ουσιαστικά τον Οσπίνα. Έτσι, ο Γουέμπ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ να παραμένει στο 0-0.

ΜΑ – ΤΣΑ – ΡΑ!

Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό. Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο «σκυλιασμένες» αποφασισμένες να δώσουν τα πάντα για τη νίκη, γνωρίζοντας πως όποιος κέρδιζε εξασφάλιζε ουσιαστικά την παρουσία του στους «16».

Η πρώτη καλή στιγμή του δευτέρου μέρους σημειώθηκε στο 56ο λεπτό. Ο Γιάγια Τουρέ έβγαλε πανέξυπνη μπαλιά με το εξωτερικό φάλτσο στον Μπονί, ο οποίος επεχείρησε ένα γυριστό σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα ο ρυθμός ανέβαινε με τις δύο ομάδες να αυξάνουν την πίεσή τους. Η Κολομβία έδειχνε πιο απειλητική και ικανή για να ανοίξει το σκορ. Μάλιστα, τρία λεπτά μετά την φάση του Μπονί, ο Κουαδράδο έφτασε μια ανάσα απ’ το γκολ. Ο παίκτης της Φιορεντίνα, ο οποίος ήταν μόνιμος κίνδυνος απ’ τα δεξιά, μπήκε μέσα στην περιοχή, σούταρε αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι αφού προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι έπειτα και από επέμβαση του Μπαρί.

Στο 64ο λεπτό ήρθε η εξιλέωση για την Κολομβία. Ο Κουαδράδο εκτέλεσε το κόρνερ απ’ τα αριστερά και ο Ροντρίγκεζ με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Η Ακτή προσπάθησε να αντιδράσει και να ισοφαρίσει άμεσα. Στο 69ο λεπτό το πλασέ του Τουρέ απ’ τα αριστερά της μεγάλης περιοχής κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.

Οι παίκτες του Λαμουσί είχαν ανέβει προκειμένου να πιέσουν ψηλά την Κολομβία και το πλήρωσαν καθώς η ομάδα του Πέκερμαν «χτύπησε» στην αντεπίθεση.

Στο 70ο λεπτό, η «χρυσή» αλλαγή, Κιντέρο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κάθετη μπαλιά του Γκουτιέρεζ και με ψύχραιμο πλασέ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, δίνοντάς της ουσιαστικά σαφές προβάδισμα.

Η Ακτή δεν τα παράτησε και προσπάθησε να αντιδράσει με τον Ντρογκμπά να είναι πλέον η επιθετική αιχμή. Έτσι, στο 73ο λεπτό ο Ζερβίνιο, με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια απ’ τα αριστερά μείωσε σε 2-1.

Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή καθώς η Ακτή προσπάθησε να φτάσει και σε ένα δεύτερο γκολ για να ισοφαρίσει με τους Κολομβιανούς να αμύνονται με μένος. Τελικά, δεν σημειώθηκε κάποιο άλλο τέρμα μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης και η Κολομβία πήρε σπουδαία νίκη, καταλμβάνοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση στον όμιλο και την παρουσία της στους «16».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κολομβία (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Ζαπάτα, Γέπες, Αρμέρο (72′ Αρίας), Αγκιλάρ (79′ Μεχία), Γκουτιέρες, Σάντσες, Ζουνίγκα, Ροντρίγκες, Ιμπάρμπο (53′ Κιντέρο).

Ακτή Ελεφαντοστού (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά, Ντιοτέ, Ζοκορά, Ζερβίνιο, Μπονί (59′ Ντρογκμπά), Γκραντέλ (67′ Καλού), Οριέ, Γ. Τουρέ, Σέρι (73′ Μπολί), Μπάμπα.

Πηγή: novasports.gr