Ολοήμερο Σεμινάριο Κατάρτισης πάνω σε μεθόδους και εργαλεία για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι υπάλληλοι του Δήμου Βέροιας του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Περιβάλλοντος καθώς και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, στον Πολυχώρο Πάρκου Ελιάς, στην πόλη της  Βέροιας.

Το σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος Balkan Detox LIFE, στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας των γυπών και της άγριας ζωής εν γένει από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

Στο σεμινάριο συμμετείχαν δημοτικοί και δασικοί υπάλληλοι, στελέχη της Αστυνομίας, καθώς και προσωπικό Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ που παρακολούθησαν εισηγήσεις, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και πρακτική εκπαίδευση σε πρωτόκολλα και διαδικασίες διαχείρισης και διερεύνησης περιστατικών δηλητηρίασης, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό των δραστών και στην αποτροπή νέων εγκλημάτων. 

Εκτός από παράνομη, η χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη στόχευση «ανεπιθύμητων» ζώων είναι ένα έγκλημα που αφανίζει τη ζωή της υπαίθρου συνολικά και απειλεί τη δημόσια υγεία, ωστόσο συνεχίζει να περνά απαρατήρητη και συχνά ατιμώρητη. Στόχος των σεμιναρίων και του Προγράμματος Balkan Detox LIFE είναι η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της εξοικείωσής τους με διεθνώς καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Πηγή