ΔΤ: Στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κόσμου, στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτριών και ευρωβουλευτών του ΚΟΣΜΟΥ – Πράσινη Συμφωνία, της πράσινης εναλλακτικής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Είναι ένα συμπεριληπτικό ψηφοδέλτιο, με 58% γυναίκες, που απαρτίζεται από ανθρώπους καταξιωμένους στον επαγγελματικό και επιστημονικό τους βίο, αλλά και ανθρώπους της καθημερινότητας, που έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση και τον στρεβλό τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα, όπως για παράδειγμα η πρώην εργαζόμενη στην Μεγαλόπολη που σήμερα είναι άνεργη.

Στην Εθνική Πράσινη Συμφωνία δεν θα μείνει κανείς πίσω. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο για τον μεγαλύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή της εκδήλωσης «η κλιματική κρίση είναι παράγωγο του ίδιου συστήματος που φτωχοποιεί και γεννάει ανισότητες».

Οι υποψήφιες και υποψήφιοι αναφέρθηκαν στα ζητήματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, της φύσης και των ζώων, την ενίσχυση πολιτών που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και την πολιτεία ζώντας τον αποκλεισμό, τους τρόπους χρηματοδότησης πανευρωπαϊκά, την πράσινη μετάβαση, την ανάγκη για μία ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σέβεται τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την επιστήμη, την ανάγκη για μία εκ νέου δίκαιη κοινωνία, την απειλή της ακροδεξιάς και τις έξυπνες πόλεις.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΟΣΜΟΥ, ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για το παρόν και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στα πεπραγμένα της  κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και της δεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο. «Το προοδευτικό σήμερα είναι πράσινο, με πρώτο τον πολίτη, για την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη που είναι κλιματική δικαιοσύνη», τόνισε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ. Οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στον ίδιο δρόμο αγνοώντας τη δυστυχία, τον αποκλεισμό, αλλά και την επιστήμη που μας προειδοποιεί για το τσουνάμι που έρχεται λόγω κλιματικής κρίσης.

«Με τη στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων και τη συνεργασία δύο σπουδαίων κομμάτων, του ‘Πράσινοι-οικολογία’ και του ‘Βολτ Ελλάδας’, ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας υποψήφιες και υποψήφιους με τους οποίους μαζί θα παλέψουμε με θάρρος σε αυτές τις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Αναφερόμενος σε όσα αποκόμισε από τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, σημείωσε, «ο κόσμος θέλει να ακούσει τις λύσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και ειδικά σε κυβερνήσεις, περιφέρειες και δημοτικές παρατάξεις όπου συμμετέχουν πράσινα κόμματα. Λύσεις οι οποίες μειώνουν τις αδικίες, την ανισότητα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».

«Υπάρχει η επιστημονική γνώση και το πολιτικό αφήγημα, για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια κοινωνία πιο δίκαια. Έναν κόσμο όπου  αέρας που θα αναπνέουμε θα είναι πιο καθαρός, που τα εισοδήματα θα είναι δίκαια κατανεμημένα, όπου δεν θα κινδυνεύουμε να είμαστε η Αίγυπτος του Βορρά, αντί της Δανίας του Νότου».

»Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναλάβουμε αυτό που είδαμε στην πανδημία, όταν και αυτή η κρίση χτύπησε πρώτα εκείνους που είχαν τη μικρότερη συμμετοχή στο πρόβλημα. Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη μεγάλη αλλαγή που χρειαζόμαστε, στην Πράσινη Μετάβαση».

Για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ο Πέτρος Κόκκαλης χτύπησε το καμπανάκι σε ό,τι αφορά τα κεκτημένα, σε μία στιγμή διαφαινόμενης ανόδου της ακροδεξιάς: «Η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δεδομένη, η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη», καλώντας για συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στην κάλπη, και τόνισε πως, «αν δεν υπάρξει ασφάλεια για τους πολίτες και προοπτική ευημερίας, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη».

Δείτε εδώ τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΟΣΜΟΥ:

Πηγή