ΔΤ Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ημαθιώτη συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Τα χειρόγραφα του θανάτου» (εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 18/5 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του Παλαιστινιακού λαού, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΑΤΕΧΝΩΣ, Ηρακλής Κακαβάνης.

Για το βιβλίο μίλησε η Χριστίνα Παστελά η οποία τόνισε: «Αλλά αυτό που το κάνει να έχει το κάτι που αξίζει, είναι ότι μιλάει για πραγματική ιστορία. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, σε πραγματικό τόπο.Η απόπειρα δολοφονίας εξελίσσετε σήμερα, είναι στη σύγχρονη μας εποχή.Ο χρόνος όμως όλης της ιστορίας πηγαίνει πίσω πενήντα-εξήντα χρόνια στην εποχή της δικτατορίας και αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Και όποιος ξέρει τον Α.Χ. ξέρει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γράψει κάτι φανταστικό δεν θα τοποθετούσε τους ήρωές του σε άχρονο χρόνο, δεν θα τους τοποθετούσε σε άτοπους τόπους. Ο Α.Χ. τοποθετεί τους ήρωές του σε χρόνο και τόπο οικείο μας. Μέσα από τη νουβέλα αυτή, ένα λογοτεχνικό καθαρά είδος, ο Αλέκος Χατζηκώστας δίνει πληροφορίες και παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα που ο μέσος αναγνώστης δεν θα τα προσέγγισε εάν δεν έχει ειδικό ενδιαφέρον. Κάνει ευρύτερα γνωστά ιστορικά γεγονότα που ξεχνάμε, είτε θέλουμε να ξεχάσουμε είτε δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τα μάθουμε. Η ιστορία μας καθορίζει, τα γεγονότα και η στάση μας απέναντι σε αυτά μας καθορίζουν. Η στάση μας στα μικρά ή μεγάλα γεγονότα καθορίζουν τη ζωή μας και τη πορεία του τόπου μας…»

Από την πλευρά  ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας δεν στάθηκε μόνο στο περιεχόμενο και στους στόχους του βιβλίου, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα  όπως π.χ του ρόλου της Λογοτεχνίας, της σχέσης της με τη ιστορία, αλλά και του ρόλου των λογοτεχνών στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις παρουσίασης στην Ημαθία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πηγή