Σύμπραξη 6ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ Βέροιας: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές»

Μαθητές της Α΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, κ. Κεφαλά Ευαγγελίας και κ. Χατζή Δέσποινας, απόλαυσαν ένα διαφορετικό μάθημα Αρχαίας Ιστορίας. 

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησαν μαθητές της Α΄ Λυκείου  του  4ο ΓΕΛ Βεροίας με τίτλο «Πρεσβευτές Μουσείων», με την στενή επίβλεψη των καθηγητριών τους, κ. Σαρηγιαννίδου Ελισάβετ και κ. Βασιλειάδου Σουσάνας, είχαν την τύχη να ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους της Μίεζας:  στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στους τάφους των Λευκαδίων και στη σχολή του Αριστοτέλη.

Στο θέατρο Μίεζας οι μαθητές του Λυκείου, αφού παρείχαν χρηστικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική του,  απήγγειλαν στίχους από ποιήματα της Κ. Δημουλά υπό τους ήχους βιολιού που έπαιζε μια συμμαθήτριά τους και οι μικροί μαθητές του σχολείου μας ένιωθαν ότι παρακολουθούσαν  στάσιμο από αρχαία τραγωδία.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στους δύο πιο εντυπωσιακούς μακεδονικούς  τάφους των Λευκαδίων:  αρχικά στον «τάφο της Κρίσεως», τάφο ενός βετεράνου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου,  όπου θαύμασαν  τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του. Οι μαθητές του Λυκείου ανέλυσαν τις παραστάσεις των τεσσάρων τοιχογραφιών, υπήρξε διάδραση μεταξύ μεγάλων και μικρών μαθητών με ερωτήσεις, απορίες και  απαντήσεις, με αποτέλεσμα να αισθανθούν όλοι  την υποβλητικότητα που αποπνέουν οι απόκοσμες τοιχογραφίες.  Λίγο πιο πέρα  επισκέφτηκαν και τον δεύτερο μακεδονικό τάφο, τον  «τάφο των Ανθεμίων», που ονομάστηκε έτσι  από τα άνθη  που υπάρχουν στην οροφή του.

Τέλος, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες μετέβησαν  στη Σχολή του Αριστοτέλη, ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, γεμάτο με πυκνή βλάστηση και μονοπάτια, ήρεμα ρυάκια και ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο. Οι μαθητές ταξίδεψαν νοερά στο παρελθόν και περπάτησαν στα βήματα του μεγάλου φιλοσόφου και του σπουδαίου μαθητή του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί όπου  για 3 χρόνια  μυήθηκε στη φιλοσοφία  και στην ποίηση και γενικότερα διδάχτηκε το «εὖ ζῆν». 

Η ξενάγηση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο: μια επίσκεψη στο πάρκο της Νάουσας, όπου συνοδοί καθηγήτριες και μαθητές/τριες χαλάρωσαν και επικοινώνησαν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και εντυπώσεις από την αξέχαστη εμπειρία, με την υπόσχεση να ξανασυνεργαστούν την επόμενη χρονιά με ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε θερμά το 4ο ΓΕΛ Βέροιας και τις δύο εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία και ευελπιστούμε και σε νέες εκπαιδευτικές συνεργασίες!

Για τη σχολική κοινότητα του 6ου Γυμνασίου 

Ο Διευθυντής

Σταμάτης Χρυσής

Εκπαίδευση «αλλιώς» – Μαθήματα ΚΑΡΠΑ στο 6ο Γυμνάσιο!

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου 17 μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΔΕ Ημαθίας «ΜΑΘΕ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΕ» για την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, ενώ το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής σ’ αυτούς. Είχε προηγηθεί η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και αυτή τη φορά ο κ. Κουγιουμτσίδης Δημήτρης και η κ. Τσόλη Κωνσταντίνα, με τη συνδρομή του υποδιευθυντή κ. Καργατζή Αναστάσιου, οργάνωσαν τη συγκεκριμένη εσπερίδα εκπαίδευσης. Οι 3 εκπαιδευτές, με προεξέχουσα την Αλεξάνδρα Παπαγιάννη, εκπαιδευτικό του Εσπερινού ΕΠΑΛ Βέροιας, αρχικά ανέπτυξαν θεωρητικά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί κάποιος για να σώσει έναν συνάνθρωπό του που δεν αναπνέει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Έπειτα έγινε επίδειξη σε κούκλες και ακολούθως οι μαθητές έκαναν πρακτική εξάσκηση πάνω σ’ αυτές. Επόμενο θέμα της εκπαίδευσης ήταν η παροχή βοήθειας σε περίπτωση που κάποιος αναπνέει αφού λιποθυμήσει. Τέλος οι εκπαιδευτές παρουσίασαν την περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα που έχει αποφράξει μερικώς ή ολικά την αεροφόρο οδό. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την εμπειρία του έζησαν, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εκπαίδευση τους και σίγουρα είναι πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις και προστρέξουν σε βοήθεια, αν παραστεί ανάγκη.

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας, που εθελοντικά έλαβαν την παραπάνω εκπαίδευση, και ευχαριστούμε θερμά για τη συνδρομή τους τους 3 εκπαιδευτές: την κ. Αλεξάνδρα Παπαγιάννη, την κ. Κουτλά Γεωργία, εκπαιδευτικό του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας και τον κ. Γιαννακοβίτη Δημήτρη, εκπαιδευτή ΚΑΡΠΑ. 

Για τη σχολική κοινότητα του 6ου Γυμνασίου 

Ο Διευθυντής

Σταμάτης Χρυσής

Γιορτές Μαθητικής Δημιουργίας: «ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΙΑ»

Στις Γιορτές Μαθητικής Δημιουργίας (δια ζώσης και διαδικτυακή) συμμετείχαν οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βέροιας. Με κέφι, δημιουργική διάθεση και μπρίο παρουσίασαν τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Με εργαλεία τους βίντεο, power point και δραματοποιημένα κείμενα αναφέρθηκαν στις δράσεις τους και σε όσα αποκόμισαν: φίλους, γνώσεις, δεξιότητες, αυτοπεποίθηση. Αντιλήφθηκαν πως το σχολείο δεν είναι μόνο το βιβλίο και η σχολική αίθουσα, αλλά και η επιδίωξη στόχων με αυτενέργεια και συνεργασία.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την ευρηματικότητα και την υπευθυνότητα με την οποία εργάστηκαν για τη γιορτή αυτή και τους ευχόμαστε πολλές τέτοιες δράσεις και στην καινούργια σχολική χρονιά.

Ευχαριστούμε, τέλος, την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ημαθίας, κ. Δημητριάδου, και τον διευθυντή μας, κ. Χρυσή, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας όποτε τους χρειαστήκαμε. 

Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του 6ου Γυμνασίου Βέροιας

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ

Στο πλαίσιο της Σχολικής Δραστηριότητας «Γνωρίζω την πόλη μου» την Πέμπτη 17/4 μαθητές της Α΄τάξης του Γυμνασίου μας ανακάλυψαν επιτέλους έναν άγνωστο φυσικό θησαυρό της πόλης μας: τον Τριπόταμο! Ένα ποτάμι που διαρρέει την πόλη κι όμως λίγοι Βεροιώτες έχουν περπατήσει στις όχθες του. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου της Βέροιας» κ. Παπακανάκη Π. και Ασλάνογλου Ν. για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχαν αναφορικά με τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε ο Τριπόταμος στην ανάπτυξη της Βέροιας.

Ο «Σύλλογος Βλάχων Βέροιας» ήταν ο επόμενος σταθμός των μαθητών. Η επίσκεψη  στο Σπίτι  του Συλλόγου ήταν πραγματικά ένα μάθημα ιστορίας και πολιτισμού! Ευχαριστούμε τον διευθυντή μας κι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου, κ. Χρυσή Σταμάτη, για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου, την ιστορία και τη γλώσσα των Βλάχων αλλά και τον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων γενικότερα, όπως και τις κ. Α. Πίσκου και κ. Α. Ανστασίου Ζυγουλιάνου για την ξενάγηση στον χώρο. 

Οι υπεύθυνες του προγράμματος 

Μποΐτση Ελένη, Λιότσιου Βενετία, Πουλή Γεωργία

«Έκσταση, Μυσταγωγία και Επιστροφή στις Ρίζες»

Η Α΄ τάξη του 6ου Γυμνασίου Βέροιας επισκέφθηκε την Τρίτη, 23-4-2024, το Λαογραφικό Μουσείο Μελίκης Ημαθίας και το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα.

Αρχικά στο Εθνογραφικό Κέντρο του Γιώργη Μελίκη οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές απόλαυσαν την εμπεριστατωμένη ξενάγηση και εντυπωσιάστηκαν από τις παλαιές ενδυμασίες, όπως την παραδοσιακή φορεσιά της νύφης, που μαγνήτισε το βλέμμα των κοριτσιών, τα τάματα, τη συλλογή μασκών, τις κατασκευές από κερί και ζυμάρι αλλά και από τα ήθη και έθιμα από το Ρουμλούκι, την Μακεδονία, την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα.

Τα εκθέματα προέρχονται από Ντόπιους, Πόντιους, Βλάχους, Θρακιώτες από την Ανατολική Ρωμυλία, Μικρασιάτες και Νησιώτες, ενώ τα έθιμα (Αναστενάρια, Ρουγκάτσια, Λαζαρίνες, Καλόγερος, Χελιδονίσματα κ.α.) αναδεικνύουν τον λαογραφικό μας πλούτο.

Ο άοκνος Γιώργης Μελίκης, που μας υποδέχτηκε, μετέτρεψε το πατρικό του σπίτι σε εκθεσιακό χώρο, εκφράζοντας την αγάπη για τον τόπο του, και υλοποιώντας ένα μεγάλο του όνειρο δημιούργησε ένα περιβάλλον μυσταγωγίας και έκστασης με συλλογές μοναδικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στη συνέχεια το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών -σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία μας- μάς εντυπωσίασε αρχικά  με τους άνετους χώρους του και τον πλούσιο φωτισμό του.

Στο αίθριο θαυμάσαμε την αναταγμένη πρόσοψη του ανακτόρου των Αιγών, ενώ στην έκθεση «Αιγών μνήμη» τα ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές, οι τύμβοι, τα ταφικά μνημεία, τα κοσμήματα και τα αναθήματα μάς μετέφεραν νοερά στην περίοδο ακμής του Βασιλείου των Μακεδόνων. Η περίφημη «σάρισσα» ήταν ομολογουμένως ένα από τα πιο μεγαλειώδη εκθέματα, καθώς την είδαμε στο πραγματικό της μέγεθος.

Στην περιοδική έκθεση «Οικουμένης αντίδωρον» προσεγγίζεται το φαινόμενο της επέκτασης του Ελληνισμού στην Ασία με την ποικιλία των νομισμάτων της Ελληνιστικής Εποχής.

Ο καιρός δεν στάθηκε «σύμμαχός» μας, ώστε να επισκεφθούμε το αναστηλωμένο ανάκτορο. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς καθηγητές μας, που στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, συνέβαλαν σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι επιστροφής στις ρίζες μας.

Οι μαθητές της Α’ τάξης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σύμπραξη 6ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ Βέροιας: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές»

Μαθήματα ΚΑΡΠΑ στο 6ο Γυμνάσιο!

Γιορτές Μαθητικής Δημιουργίας

Πρόγραμμα “Γνωρίζω την πόλη μου”

Λαογραφικό Μουσείο Μελίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας

Πηγή