Το πρώτο βιβλίο της Παρασκευής (Βούλας) Κοτσάλου – Πάπαρη με τίτλο «Βεργόνα της Βέροιας η γοργόνα» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ στον πολυχώρο Ελιά, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024.
Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση, αποτελεί ένα μυθικό παραμύθι που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης το νόημά του. Την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκε η ίδια η συγγραφέας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζήσης Χ. Πατσίκας. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της συγγραφέως, γνωστή για την παρουσία της στον πολιτισμό της πόλης μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου» Βέροιας και πλέον την γνωρίζει ο κόσμος ως συγγραφέα, ερευνήτρια, ζωγράφο αλλά και παιδαγωγό. Χαρακτήρισε το βιβλίο ως μία φοβερή ιδέα, διότι σε ένα μυθολογικό πλαίσιο, κατάφερε να συνδέσει τη σημερινή ζωή και καθημερινότητα με την απίστευτα μεγάλη ιστορία του τόπου μας. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ξεκινάμε από το πάρκο της Ελιάς και φτάνουμε ως το Αρχαιολογικό Μουσείο με τη Μέδουσα να δεσπόζει στην είσοδο του και ταυτόχρονα να αποτελεί σήμα κατατεθέν των αρχαιολογικών ευρημάτων της πόλης μας». Ο κ. Πατσίκας σημείωσε επίσης πως έχουν αποδοθεί άρτια οι ζωγραφιές από την συγγραφέα, αφού διετέλεσε μαθήτρια του αείμνηστου ζωγράφου Θωμά Βαφείδη. Καταληκτικά τόνισε πως όντως το βιβλίο είναι κατάλληλο και ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους.
Στη συνέχεια, η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου ανέφερε ότι το βιβλίο της Βούλας Κοτσάλου ξεκινά με μια αναδρομή στη γεωγραφία της μνήμης. Επεσήμανε ότι η μνήμη δεν είναι απλώς ένα ατομικό φαινόμενο, αλλά κατασκευάζεται κοινωνικά και εκφράζεται μέσα από μνημεία, τοπόσημα, αξιοθέατα και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόνισε πως παρά το γεγονός πως επισκεπτόταν συχνά μνημεία και μουσεία με τους μαθητές της, σπάνια εστίαζαν στη σημασία τους και στη σχέση τους με το παρελθόν και τις κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής. Ανέδειξε την εμπλοκή του βιβλίου στον μύθο της Μέδουσας, επισημαίνοντας τη σημασία της ετυμολογίας λέξεων όπως «Γοργόνα», «Περσεφόνη», «Μήδεια», «Δερκετώ», «Μέδων», «Ανδρομέδα» ως φορείς νοημάτων και αντιλήψεων. Τέλος, ανέφερε ότι το βιβλίο παρέχει εκτενείς πληροφορίες και για άλλα μυθολογικά σύμβολα και εμβληματικά στοιχεία της Βέροιας.
Ο αρχαιολόγος Γιώργος Κλοκίδης, ανέλυσε τις πτυχές που αφορούν την ανάπτυξη του βιβλίου και τα δυνατά σημεία του. Τόνισε ότι, παρά την ονομασία του ως μυθολογικό παραμύθι, το βιβλίο ανήκει και στο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, με έντονα στοιχεία πεζογραφίας και ποιήσεως. Όπως τόνισε συμπερασματικά, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Επισήμανε πως ο αναγνώστης θα αποκομίσει γνώσεις από το βιβλίο, καθώς χρησιμοποιεί στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία και αρχαιολογικά ευρήματα. Τέλος, ανέφερε ότι η συγγραφέας, Βούλα Κοτσάλου, συνδυάζει στο βιβλίο της μύθους, ιστορία, πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιεί την αρχαία ελληνική γραμματεία, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο έργο που αξίζει να διαβαστεί.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια ξενάγηση στο Μουσείο της Βέροιας και της Βεργίνας αλλά και σε άλλους τόπους μακρινούς και παράξενους μέσα από τους μύθους.
Ένα μυθολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που βασίζεται σε αληθινά όμως αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές ιστορικών κείμενων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Η ιστορία της Μέδουσας-Γοργόνας με την δική της οπτική και αφήγηση.
Ένα γαϊτανάκι από ιστορίες, που συνδυάζουν τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου, με την πορεία και τα ταξίδια του μεγάλου στρατηλάτη καθώς και τις σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Οι ήρωες και οι μύθοι τους όπως έφτασαν στις μέρες μας με παραλλαγές και η πραγματική ιστορία της πρώτης γοργόνας…
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Παρασκευή (Βούλα) Κοτσάλου ζει μόνιμα στη Βέροια.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κι εργάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
Είναι μανιώδης αναγνώστης βιβλίων και αρχαίων κειμένων και μότο της είναι η φράση του Αντισθένη, «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις».
Αρθρογραφούσε στο τριμηνιαίο περιοδικό της ΚΕΠΑ τα «Πολιτιστικά δρώμενα». Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες («Λαός» και «Ημερήσια»), ενώ αρθρογραφεί μέχρι σήμερα για θέματα αποσυμβολισμού Ελληνικής μυθολογίας σε περιοδικό ιστορικών και αρχαιοελληνικών θεμάτων.
Εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί blog που ασχολείται με θέματα αποσυμβολισμού της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκριτικής θρησκειολογίας.
Ασχολείται με την ζωγραφική, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Δάσκαλος της ήταν ο ζωγράφος της Βέροιας Θωμάς Βαφείδης, ενώ παράλληλα έχει τελειώσει και την σχολή ζωγραφικής της ΑΒC. Εκτός από τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την τέχνη του vitraux -τεχνική Tiffany, καθώς και την τέχνη του ψηφιδωτού.
Έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις της Νομαρχιακής Aυτοδιοίκησης του Nομού Ημαθίας και το 2004 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση. Είναι παντρεμένη με τον Αδάμo Πάπαρη και μητέρα 2 παιδιών.
Ευγένιος Βαρακλής
(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 07 Απριλίου 2024, φύλλο 101)