Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

💣Αφού πέρασε ο κουρνιαχτός του πρώτου καιρού για το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου (δεν λέω «ομόφυλων ζευγαριών» γιατί έχω βαρεθεί να εξηγώ την διαφορά μεταξύ του ομόφυλου και ομοφυλόφιλου), ήρθε η ώρα να δούμε μερικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από όλο αυτό που ζήσαμε.

📌 Καταρχάς, διαπιστώσαμε πως από την όλη συζήτηση είχαμε δύο ειδών «come out». Από τη μία πλευρά ανθρώπων που έλκονται από το ίδιο φύλο και από την άλλη ανθρώπων που είναι… κάργα ομοφοβικοί.

📌 Οι μεν αισθάνθηκαν πως πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με την δεκαετία του 1950 και η σεξουαλική τους προτίμηση δεν θα αποτελεί αιτία για κοινωνικό στιγματισμό, οι δε εξέφρασαν με παρρησία το πόσο «απεχθάνονται» τους πρώτους.

📌 «Αποκαλυπτική», λοιπόν, αν μη τι άλλο, η όλη ιστορία. Πλέον, έχοντας πληρέστερη εικόνα για τις… απόψεις του άλλου, μπορείς ευκολότερα να επιλέξεις αν θέλεις να συναναστρέφεσαι μαζί του ή όχι.

📌Και δεν αναφέρομαι προφανώς σε όσους αποκάλυψαν την σεξουαλική τους ταυτότητα…

💣 Στην όλη συζήτηση, είδαμε να μπερδεύονται πολλά μαζί… Από ηθικοχριστιανικές απόψεις περί ομοφυλοφιλίας, μέχρι εθνικοπατριωτικοί λόγοι.

📌Με περισσή διάθεση καταγγελίας, με ύφος χιλίων «παντελονάτων», βλέπουμε δεξιά και αριστερά να ξεπροβάλλουν διάφοροι τιμητές των πάντων, με απόλυτες απόψεις, που ενίοτε αγγίζουν τα όρια του εμετικού.

📌 Και κάπου στη μέση είναι όσοι βλέπουν τα πράγματα με ενσυναίσθηση, σεβασμό στις απόψεις των μεν, αλλά και στις θέσεις των δε. Χωρίς αφορισμούς και εξάρσεις.

📌 Το θέμα δεν είναι αν συμφωνείς ή όχι με τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, την τεκνοθεσία κλπ. Οι απόψεις είναι όσες και οι… ομφαλοί, όλοι έχουν από μία!

📌 Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις εσύ, αλλά πως μπορούμε ως κοινωνία να δώσουμε χώρο γύρω μας και για όσους έχουν απόψεις που δεν συμφωνούν μαζί μας.

📌 Ειδικά για υπό συζήτηση θέμα, με το να εκφράζεις τις απόψεις σου με απόλυτο και ενίοτε χυδαίο τρόπο, δεν θα αποτρέψεις τα παιδιά σου από όσα εσύ θεωρείς λάθος.

📌 Το πολύ – πολύ, ή θα τα στρέψεις από αντίδρασή τους εκεί που δεν θέλεις ή θα τα μετατρέψεις σε ανθρώπους σαν και σένα, που θα εκφράζουν μίσος σε άτομα που δεν συμφωνούν μαζί τους. Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται…

📌 Αντιθέτως, αν εκφράζεις με αυτοπεποίθηση, αλλά και με σοβαρότητα τις απόψεις σου, ως αντικείμενο συζήτησης και όχι ως μέσο προσηλυτισμού ή, ακόμα χειρότερα, «τζιχάντ», θα ακουστείς με σεβασμό.

📌 Ίσως πείσεις, ίσως πεισθείς, πάντως δεν θα κακοποιήσεις και δεν θα κακοποιηθείς.

📍 ΥΓ: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ… Μάλλον αποφασίστηκε το δίπολο και θέλουν να αφήσουν πάλι στην απ’ έξω τον Ανδρουλάκη. Έφυγε και ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ βλέπετε, για τον οποίο όλο ρωτούν οι… γαλαζόστροφοι δημοσιογράφοι πως τα πάει…

📍 ΥΓ2: Ενδιαφέρουσα είναι και η ετεροχρονισμένη αντίδραση του κοινού για την τραγωδία των Τεμπών, που αποτυπώνεται στις ίδιες δημοσκοπήσεις. Φοβάμαι πως ίσως στα επόμενα 50 χρόνια κάπως να επηρεαστεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, φύλλο 99)

Πηγή