Συνεχίζονται οι απάτες μέσω τηλεφώνου με την επίκληση δήθεν εμπλοκής συγγενικών προσώπων των θυμάτων ή υποψήφιων θυμάτων σε ατυχήματα ή τον τραυματισμό τους. 

Μία από αυτές τις περιπτώσεις, τετελεσμένης απάτης, εξιχνίασε το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και συνελήφθησαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης 2 άνδρες, για εξαπάτησή της, που έγινε την προηγούμενη μέρα σε περιοχή της Ημαθίας.

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 το απόγευμα, συνεργός τους τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη προσποιούμενος τον αστυνομικό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού και ζήτησε αρχικά το χρηματικό ποσό των 140.000 ευρώ, για να αποφύγει δήθεν τις ποινικές συνέπειες.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε τελικά να την πείσει να αφήσει σε σημείο που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια παρέλαβαν οι 2 συλληφθέντες. Σε έρευνα που έγινε στην οικία του ενός συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με κάνναβη βάρους 4,37 γραμμαρίων. Στην κατοχή του δεύτερου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με κάνναβη βάρους 1,7 γραμμαρίων.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης

Μπορεί οι δύο επιτήδειοι να συνελήφθησαν, ωστόσο ανάλογες δράσεις συνεχίζονται κανονικά. Μόλις μία μέρα μετά την σύλληψη των δύο προαναφερθέντων, δεχτήκαμε καταγγελία στο InVeria.gr καταγγελία από συμπολίτισσά μας για άτομο που, προσποιούμενη την κόρη της, της ανέφερε ότι τραυματίστηκε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δεν “ένοιωσε” η δράστιδα τον πανικό του υποψήφιου θύματος, έκλεισε το τηλέφωνο. 

Οδηγίες που – αν και χιλιοειπωμένες – πρέπει να έχουμε υπόψη (και να ενημερωθούν για αυτές και οι ηλικιωμένοι του συγγενικού – κοινωνικού μας κύκλου):

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

  • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού σας προσώπου.
  • Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
  • Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με υποτιθέμενο συγγενή σας.
  • Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».
  • Μην δεχτείτε οποιαδήποτε συνάντηση – ραντεβού με αγνώστους και δηλώστε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, συγγενείς κ.λπ.).
  • Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πηγή