Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Ο  δρόμος προς την ισότητα» στον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας και τον Λαογραφικό Σύλλογο, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα.

Μέσα από εικόνες, έγινε μία αναδρομή σε όσα δεν μπορούσαν να κάνουν οι γυναίκες τα προηγούμενα 70 έτη, όπως να συμμετέχουν στην προηγμένη επιστήμη και έρευνα, να κατέχουν υψηλά πολιτικά αξιώματα, να κρατήσουν το επίθετό τους, να καταγγείλουν το βιασμό μέσα στο γάμο, ή ακόμη και να τρέξουν σε έναν μαραθώνιο! Συζητήθηκαν οι κατακτήσεις των δικαιωμάτων έως σήμερα και τονίστηκε ο ρόλος των στερεοτύπων, τα οποία προέρχονται από, αλλά και είναι η πηγή, βαθιά ριζωμένων συμπεριφορών, αξιών, κανόνων και προκαταλήψεων κατά των γυναικών.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η Έρευνα της ActionAid για τις Έμφυλες Προκαταλήψεις στην Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά τον Ιούνιο 2023. Στην έρευνα εφαρμόστηκε ο δείκτης GSNI, που χρησιμοποιείται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) σε αντίστοιχες έρευνες. (Προκαταλήψεις σχετικές με την πολιτική συμμετοχή, την εκπαίδευση, την εργασία και τη σωματική ακεραιότητα). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματική δράση ενδυνάμωσης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι γυναίκες. 

Η εν λόγω δράση εντάσσεται  στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πηγή