Της Αλίνας Μαυροπούλου*

Η επικοινωνία, ιδανικά χρησιμοποιείται ώστε να έχει θετικό πρόσημο, στόχος της πάντα είναι η επίτευξη του σκοπού και όλο μας το σώμα δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν όμως και «red flags» ή αλλιώς αυτά που δεν πρέπει να γίνονται. Υπάρχουν κινήσεις και πράξεις, που έχουν αρνητικό πρόσημο και αποτέλεσμα. 

Πολλά από όλα όσα κάνουμε μπορεί να είναι λάθη, αλλά ας δούμε τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα: 

Οπτική – βλεμματική επαφή  

Αχ αυτά τα μάτια!!! Μαρτυράνε τα πάντα! Τα ματιά είναι ο καθρέφτης της ψυχής και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προσποιητά και ψεύτικα. Η βλεμματική επαφή είναι ένα πολύ δυνατό όπλο σε κάθε συναναστροφή. 

Μην ξεχνάτε να διατηρείτε πάντα οπτική επαφή με τον άνθρωπο που συνομιλείτε, διαφορετικά  δημιουργείτε για σας, την εικόνα ενός εγωιστή ανθρώπου, αδιάφορο προς κάθε πληροφορία και επικοινωνία, ο οποίος θέλει πάση θυσία να αποφύγει τον συνομιλητή του. Η μη οπτική επαφή μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι έχετε να κρύψετε ή ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση. 

Από την άλλη μεριά, αν κοιτάτε τον άλλο έντονα στα μάτια και για αρκετά δευτερόλεπτα, τότε μπορεί να το εκλάβει ασυναίσθητα ως απειλή, επίθεση και να τον κάνετε να αισθανθεί άβολα, γεγονός που δεν ισχύει για τους ερωτευμένους!

Χαμόγελο

Χαμογελάστε! Δεν είναι δύσκολο, κινήσεις των μυών είναι! 

Δεν υπάρχει χειρότερο από έναν άνθρωπο που δεν χαμογελάει! Και αν είναι διάσημος – «μπρουταλ» ηθοποιός συγχωρείται, αν δεν είναι όμως, οφείλει να επικοινωνεί με το χαμόγελο, γιατί έτσι δείχνει αυτοπεποίθηση, καλή ενέργεια, θετική διάθεση και υποχρεώνει και τον συνομιλητή του να χαμογελάσει. Η ατμόσφαιρα μετατρέπεται αμέσως σε φιλική. Ένας άνθρωπος που δεν χαμογελάει, κάνει πάντα αρνητική εντύπωση. Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλος μας καταγράφει την εικόνα του συνομιλητή μας και βγάζει συμπεράσματα για εκείνον από τα πρώτα δευτερόλεπτα της επαφής.

Αμήχανες κινήσεις και υπερβολικές χειρονομίες

Μην κάνετε αμήχανες κινήσεις, κοινώς μην ξύνετε το μούσι σας, το κεφάλι σας, το χέρι σας κ.λπ. Μην τρώτε τα νύχια σας και σταματήστε να παίζετε με τα μαλλιά σας. Μην καπνίζετε το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο και μην κοιτάτε συνέχεια το ρολόι. Οι αμήχανες κινήσεις δείχνουν αδυναμία, χαρακτήρα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κακή διάθεση, αδιαφορία προς τον συνομιλητή και σίγουρα δημιουργούν κακή εντύπωση. 

Οι υπερβολικές χειρονομίες θα σας κάνουν να φαίνεστε γραφικοί. Είναι εξαιρετική δεξιότητα να χρησιμοποιεί κανείς σωστά τα χέρια του, αν όμως υπερβάλλει τότε μοιάζει με καρικατούρα. Οι πολλές χειρονομίες επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα, γιατί ο συνομιλητής μας αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούμε έντονα να τον πείσουμε για κάτι ενώ ο στόχος πρέπει να είναι οι ελεγχόμενες κινήσεις, οι οποίες δείχνουν αυτοπεποίθηση, εξουσία και δύναμη.

Χειραψία

Όχι στις χλιαρές χειραψίες! Η χειραψία πρέπει να είναι δυνατή και σταθερή. Μια αδύνατη χειραψία, δείχνει άνθρωπο υποτονικό, μετριοπαθή, αδιάφορο ακόμη και υποχθόνιο. Η αδύνατη χειραψία σε μια επαγγελματική συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα στα πρώτα δευτερόλεπτα, είναι αρνητική για τον άνθρωπο που την κάνει, τον καθιστά αμέσως εύκολα διαχειρίσιμο και άνθρωπο που υποτάσσεται. Κανείς δεν θα πιστέψει στις ικανότητές του και δεν θα τον εμπιστευτεί. 

Σταυρωμένα χέρια. Λάθος! Λάθος! Λάθος!

Τα σταυρωμένα χέρια δείχνουν άνθρωπο κλεισμένο στον εαυτό του, επιφυλακτικό και σε άμυνα. Άνθρωπο που δεν μπορεί να επικοινωνήσει αφού ασυνείδητα κλειδώνει τον εαυτό του σε ένα είδος σιωπής. Αν στόχος σας είναι η  εικόνα ενός ατόμου ανοικτού σε νέες προτάσεις, νέες προοπτικές σε εργασίες και σε ιδέες, κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι, αλλά ποτέ μην τα σταυρώνετε. 

Καμπούριασμα 

Όταν καθόμαστε σε ίσια στάση και με τους ώμους  ψηλά, τότε υποδηλώνουμε πως διαθέτουμε εξουσία στο χώρο, αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση, δείχνουμε σεβασμό. Αντίθετα,  όταν καμπουριάζουμε υποδηλώνουμε πως δεν θέλουμε να βρισκόμαστε στον χώρο αυτόν, νιώθουμε άβολα, εκφράζουμε ότι βαριόμαστε, ότι όλα είναι αδιάφορα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια άσχημη εικόνα για εμάς στους γύρω μας. 

Το μυαλό είναι έτσι κωδικοποιημένο, ώστε να χρησιμοποιεί τόσο χώρο, όσο χρειάζεται ανάλογα με τους ανθρώπους που υπάρχουν σε αυτό.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα ακόμη, αλλά θα μείνω σε αυτά τα πολύ συνηθισμένα!

Εγώ θα σας προτείνω να χαμογελάτε γιατί κάνει καλό σε σας και τους γύρω σας, να κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια για να βλέπετε την αλήθεια τους, να αγκαλιάζετε συχνά και να κάνετε δυνατές χειραψίες, γιατί η ζωή είναι μικρές στιγμές και πάντα να περπατάτε τον δρόμο της ζωής σας ευθυτενείς και αγέρωχοι! 

Και κάτι ακόμη, η γλώσσα του σώματος είναι η πιο δυνατή επικοινωνία, το πιο όμορφο όμως πάνω σας, θα είναι πάντα η ψυχή σας!!

* Η Αλίνα  Μαυροπούλου είναι Πτυχιούχος  Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πτυχιούχος  Τμ. Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών και Τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ηγεσίας και Επικοινωνίας

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” – Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, φύλλο 95

Πηγή