Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας, κάθισε ο καταδικασμένος για ρίψη καυστικού υγρού στην Ιερά Σύνοδο καθηρημένος ιερέας, αυτή τη φορά κατόπιν μήνυσης άλλου ιερέα, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης. 

Ο 40χρονος σήμερα πρώην ιερέας Βασίλειος Κ., που εκτίει ποινή 20 ετών στις φυλακές Τρικάλων μετά το πρωτοφανές περιστατικό στο Συνοδικό Μέγαρο στις 23 Ιουνίου 2021, κατηγορήθηκε από άλλο ιερέα που υπηρετούσε παλαιότερα στην Μητρόπολη Βεροίας ότι τον συκοφάντησε με επιστολή του προς την Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και το Άγιο Όρος. Η επιστολή αναφερόταν σε υποτιθέμενα περιστατικά προ 25ετίας περίπου που έθιγαν τον μηνυτή ιερέα. 

Το πρωί της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024 έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης. Κατά την κατάθεσή του ο μηνυτής ιερέας ανέφερε ότι αποσύρει την έγκληση του κατά του πρώην ιερέα, αφού ο κατηγορούμενος επέδειξε ειλικρινή μεταμέλεια και του ζήτησε συγγνώμη.

Ο μηνυτής ιερέας αναγνώρισε την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πρώην ιερέας, καθώς η επιστολή γράφτηκε ενώ ήταν ήδη στην φυλακή, ενώ την περίοδο εκείνη – κατά δήλωση του ίδιου του κατηγορούμενου – ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή για ψυχολογικά προβλήματα. 

Η ανάκληση της μήνυσης του Αρχιμανδρίτη “έσωσε” από μία νέα καταδίκη τον παλαιό του γνώριμο, καταδικασμένο και φυλακισμένο πρώην ιερέα. Όπως μάλιστα ανέφερε ο μηνυτής, ενόψει Σαρακοστής προτιμά την συγχώρεση για τον 40χρονο κατηγορούμενο, παρά οποιαδήποτε άλλη συνέχεια στο θέμα. 

Κατόπιν των παραπάνω, το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή του κατηγορουμένου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς και για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. 

Νομική συμπαραστάτης ορίστηκε από το δημόσιο η δικηγόρος Βέροιας Αναστασία Πλαστήρα, η οποία παραστάθηκε στην δίκη κατόπιν ειδικής άδειας του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς είναι σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων, αλλά για φυλακισμένους δίνεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση παράστασης δικηγόρων. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Πηγή