Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες μετά την εθνική σύσκεψη στη Λάρισα, έως ότου γίνουν δεκτά και εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα ομόφωνα αποφασίστηκε ο αποκλεισμός εθνικών και επαρχιακών δρόμων, καθώς και τελωνείων ενώ την επόμενη εβδομάδα προτίθενται να κατεβούν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κ. Μαρούδας, επεσήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ. Αν δεν λάβουμε απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα ενωθούν σε έναν ποταμό που θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα».

Πού θα στηθούν μπλόκα:

Σήμερα (7/2) στις 17:00, οι αγρότες του Πλατύκαμπου θα κλείσουν την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Καρδίτσας θα καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ αργότερα θα μεταβούν στην ίδια πόλη.

Επίσης, οι αγρότες από τις Σέρρες προετοιμάζονται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες που συγκεντρώνονται στο μπλόκο του Πολύκαστρου θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Τέλος, στην Αχαΐα, οι αγρότες εξετάζουν τρεις επιλογές: να κλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου στον Ισθμό ή να διασχίσουν την Πάτρα με τα τρακτέρ τους.

Αιτήματα και αποφάσεις

Μετά την πανελλήνια σύσκεψή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, οι αγρότες ανέφεραν πως τα αιτήματα τους είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Παράλληλα αποφάσισαν: 

  • Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις
  • Να κλείνουν την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ
  • Να κάνει το κάθε μπλόκο δράσεις και μέσα στην πόλη
  • Να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή η σύσκεψη συντονισμού των αγροτικών μπλόκων

Κατάμεστη από αγρότες και κτηνοτρόφους η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νίκαια της Λάρισας, όπου έγινε η πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να στηθούν ηχεία και έξω από την αίθουσα, ώστε να ακούν όλοι οι εκπρόσωποι από τα δεκάδες μπλόκα, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που βρίσκονται εκεί.

Τους εκπροσώπους των αγροτών χαιρέτισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε τέτοιες πολιτικές και να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας», τόνισε εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους όπως μείωση του κόστους παραγωγής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Επίσης, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Ακόμα, για τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Ζητά διάλογο, ετοιμάζεται για σύγκρουση με αγρότες σε μπλόκα στις εθνικές η κυβέρνηση

Ανοιχτές πόρτες διαλόγου με τους αγρότες αλλά και ανοιχτοί δρόμοι συνθέτουν το πλαίσιο της κυβερνητικής τοποθέτησης απέναντι στις κλιμακούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες εξελίσσονται σε μία από τις σοβαρότερες πολιτικές δοκιμασίες στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Dnews, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις χθεσινές πανελλαδικές αποφάσεις των αγροτών εξακολουθεί να μην υποδηλώνει συγκρουσιακή διάθεση, είναι όμως σαφές ότι “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση αποτελεί η “αδιατάρακτη κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας” γι΄αυτό και το μήνυμα όσον αφορά τα μπλόκα ήταν χθες ξεκάθαρο: ” Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες”. 

Πηγή: dnews.gr, 902.gr

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή