Το νέο βιβλίο του αιεθαλούς συγγραφέα Παύλου Πυρινού, με τίτλο “Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987), Μία πρώτη προσέγγιση. Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας” παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. 

Για το βιβλίο του Παύλου Πυρινού μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης, ο Γυμνασιάρχης –  πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νίκος Ουσουλτζόγλου,  ο πρώην διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας Γιάννης Τροχόπουλος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Γιάννης Καισαρίδης, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην “διέξοδο” των νέων μιας εποχής που μπορεί να μην υπήρχαν καν βιβλία στα σπίτια τους και αυτή ήταν η μια όαση και ένα παράθυρο στον κόσμο, ενώ εξήρε το συγγραφικό έργο του Παύλου Πυρινού, ο οποίος διετέλεσε έφορος της επί σειρά ετών. 

Ο Νίκος Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στην συμβολή του Παύλου Πυρινού στον προσκοπισμό, αλλά και έκανε επιγραμματική αναφορά στο βιογραφικό του, το συγγραφικό του έργο, αλλά και στο πολυσχιδές έργο του σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής. 

Ο Γιάννης Τροχόπουλος αναφέρθηκε στο “μέλλον” της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, αφού για το παρελθόν γράφονται όλα αναλυτικά στο βιβλίο. Όπως είπε, η Δημόσια Βιβλιοθήκη ακολουθούσε πάντα έναν μοναχικό δρόμο, χωρίς συστηματική κρατική χρηματοδότηση, αλλά δεν έχασε τον προσανατολισμό της. Για το μέλλον της όμως, ζήτησε από τους πολιτιστικούς φορείς, συγγραφείς και πολίτες της περιοχής να συνεισφέρουν στο πολύ αξιόλογο ψηφιακό αποθετήριο που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, από φωτογραφίες δημόσιου ενδιαφέροντος, μέχρι χειρόγραφα και άλλα αξιοποιήσιμα ντοκουμέντα. 

Ο συγγραφέας Παύλος Πυρινός, ο οποίος παρά τα 88 του έτη συνεχίζει ακάθεκτος να συνεισφέρει στον πνευματικό πλούτο της Βέροιας, αναφέρθηκε σε μια σειρά προσώπων που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίδρυση της πρώτης βιβλιοθήκης, με κυριότερο τον Δήμαρχο Βέροιας Αναστάσιο Καρατζόγλου (από το 1951 έως το 1953), ο οποίος μεταξύ των σημαντικών παρεμβάσεων που έκανε στην περιοχή ήταν και η ίδρυση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πυρινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σπουδαίο ιστορικό, δικηγόρο, πολιτικό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και επί τρεις θητείες έφορο της Δημόσια Βιβλιοθήκης και μεγάλο δωρητή της (αφού την ανεκτίμητης αξίας συλλογή του την δώρισε σε αυτή), Γεώργιο Χιονίδη. Οι αναφορές και οι ευχαριστίες του Παύλου Πυρινού συνεχίστηκαν προς τον εκδοτικό οίκο του Γεράσιμου Καλλιγά, τους συντελεστές της έκδοσης, τους ομιλητές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους. 

Για τον συνεργάτη του σε πολλούς τομείς Παύλο Πυρινό μίλησε και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος παρέστη και χαιρέτησε στην εκδήλωση. Από τον Μητροπολιτικό Συμβούλιο, μέχρι το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγ. Αντωνίου και τον Ερυθρό Σταυρό, η συνεργασία τους – όπως είπε ο κ. Παντελεήμων – ήταν αγαστή και ωφέλιμη. 

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν τα παιδιά του Αναστάσιου Καρατζόγλου, ο Γιώργος Χιονίδης (παρέλαβε την βράβευση η σύζυγός του), καθώς και πρώην στελέχη και εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή