Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Η επιρροή της στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι τεράστια και ελάχιστοι εντυπωσιάστηκαν όταν έμαθαν ότι ένας κολοσσός του διαδικτύου όπως η Google αποφάσισε να ενσωματώσει το πιο εξελιγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες της. Το ChatGPT αποτελεί ένα διαφορετικό εργαλείο, που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι έχει τεράστια επίδραση σε όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Το πρόγραμμα της Google έχει προκαλέσει ακόμη και φόβο για το μέλλον σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν ήδη πολλοί τομείς όπου το ChatGPT έχει βρει εφαρμογές και αποδεικνύεται εξαιρετικός βοηθός, παρότι είναι πολύ λίγο καιρό διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Ήδη έχει προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε, ακόμη κι αν αυτό αποτελεί ένα παιχνίδι που χρειάζεται κριτική σκέψη και ανάλυση.

Μάλιστα, όταν πρέπει να μπει στην εξίσωση η γλώσσα του σώματος και το ένστικτο, τότε μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα. Θεωρητικά τουλάχιστον, διότι το πόκερ είναι ένα παιχνίδι στο οποίο δεν αρκεί απλώς να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις με βάση τη στρατηγική που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις. Χρειάζεται να επιλέξεις τις κατάλληλες στιγμές που θα αποσυρθείς από το παιχνίδι, τις στιγμές που θα «διαβάσεις» τον αντίπαλο, τις στιγμές που θα κάνεις την κίνησή σου ακόμη κι αν χρειαστεί να μπλοφάρεις.

Το πόκερ είναι ένα άθλημα που εμφανίστηκε στη σημερινή του μορφή πριν από 200 χρόνια και έχει αλλάξει ελάχιστα, ακόμη και από τότε που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έγινε προσβάσιμο σε όλους, όπως μαρτυρεί η πλατφόρμα PokerStars, μια από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Από τον 18ο αιώνα είχε δύο βασικές αρχές: να γνωρίζεις τους κανόνες και να κρατάς τα συναισθήματά σου κρυφά. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να είσαι σε θέση να ψυχολογείς τον αντίπαλο και να έχεις ένα αγωνιστικό πλάνο που θα σε οδηγήσει στη νίκη. Αυτά φαινομενικά δεν είναι δυνατό να τα πετύχει η τεχνητή νοημοσύνη, όμως δεν είναι αλήθεια. Μία πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι ένας στους πέντε παίκτες του πόκερ χρησιμοποιούν το ChatGPT για συμβουλές. Μαθαίνουν από τα λάθη τους, αναζητούν ιδέες για νέες στρατηγικές και εξομοιώνουν διαφορετικά σενάρια του παιχνιδιού.

Πέρα από το πόκερ όμως, το ChatGPT έχει ακόμη περισσότερες χρήσιμες διεργασίες στην καθημερινή μας ζωή. Έγινε ήδη πιο εύκολο να γράψει κάποιος το βιογραφικό του και, ακόμη περισσότερο, να ετοιμάσει μία επιστολή προς την εταιρεία που έχει μία δουλειά που τον ενδιαφέρει. Η διαδικασία αυτή είναι, συνήθως, η πιο δύσκολη και κουραστική αφού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ελέγξει προσεκτικά την αγγελία και να προσαρμόσει το βιογραφικό του αναλόγως, για να μην περάσει απαρατήρητος. Το ChatGPT κάνει αυτή την εργασία παιχνίδι, αφού σε δευτερόλεπτα ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλη τη δουλειά.

Παράλληλα, το ChatGPT μπορεί να προετοιμάσει τον υποψήφιο για μία συνέντευξη. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τροφοδοτηθεί με τόσο πολύ περιεχόμενο, που μπορεί να παίξει είτε τον ρόλο του ανθρώπου που πραγματοποιεί τη συνέντευξη ώστε να προβάρεις πιθανές απαντήσεις, είτε να του κάνεις εσύ τις απαραίτητες ερωτήσεις ώστε να λάβεις τις απαντήσεις που θα ήθελες να δώσεις εσύ στην πραγματική ζωή.

Καθώς μιλάμε για περιεχόμενο, το ChatGPT είναι σε θέση να ετοιμάσει κείμενα και περιεχόμενο για πολλές γλώσσες και μέσα σε λίγα λεπτά. Οι μεταφράσεις μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστές, αλλά είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ένας απλός έλεγχος από τον διαχειριστή περιεχομένου είναι αρκετός για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και όλα είναι πλέον έτοιμα.

Το ChatGPT είναι φυσικά ικανό να γράψει υλικό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου απαιτείται πιο στοχευμένο υλικό, με μικρότερη έκταση και πολύ ακριβές. Αυτό σημαίνει ότι τα πιθανά λάθη είναι λιγότερα, συνεπώς ο τελικός αποδέκτης του μηνύματος δύσκολα θα καταλάβει ότι δεν έχει γραφτεί από ανθρώπινο χέρι. Αντίστοιχα, ο διαχειριστής περιεχομένου έχει ακόμη λιγότερη δουλειά στον τομέα των διορθώσεων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εστιάσει στην κατάλληλη τροφοδότηση του ChatGPT με δεδομένα που θα του προσφέρουν το ιδανικό μήνυμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη κι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το υλικό που θα δημιουργήσει από μόνο του, μπορούμε να του δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες για να λάβουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και να κατασταλάξουμε εμείς οι ίδιοι στο τελικό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ChatGPT βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή