Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στη Βέροια το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κατόπιν σχετικής εισήγησης και πρόσκλησης του Ημαθιώτη Γραμματέα του Δ.Σ. της Ένωσης Τάσου Γιάγκογλου, το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023. 

Ο σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν διπλός. Αφενός να τιμηθεί “εντός έδρας” ο Απόστολος Βεσυρόπουλος για την συμβολή του στην επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων που απασχολούσαν τόσο τον κλάδο του καφέ, όσο και γενικότερα της εστίασης και, αφετέρου, να παρουσιαστούν στοιχεία και δεδομένα για τον καφέ, τις εισαγωγές, την κατανάλωσή του κ.α.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο “οικοδεσπότης” από την Ένωση Καφέ, ο Γραμματέας της Τάσος Γιάγκολου, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την παρουσία τους στην Ημαθία και αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία και την δράση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή της το 2018, αλλά και τους σκοπούς που έχει. 

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ Γιάννος Μπενόπουλος, αφού εξήρε την συνεισφορά του κ. Γιάγκογλου στο έργο της Ένωσης, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε θέματα με τα οποία καταπιάστηκε η ΕΚΕ, πολλά από τα οποία επιλύθηκαν. Μάλιστα, τόνισε ότι η ΕΚΕ ιδρύθηκε με σκοπό να έχει θεσμικό ρόλο και όχι για να επιλύει συντεχνιακά μικροσυμφέροντα. Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Μπενόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη συνδρομή του ημαθιώτη υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στην επίλυση χρονίων ζητημάτων και για αυτό τον λόγο του απέμεινε, μαζί με τον Γραμματέα της Ένωσης κ. Γιάγκογλου, αναμνηστική πλακέτα. 

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε πιο εξειδικευμένα σε θέματα με τα οποία ασχολήθηκε και αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα την Ένωση Καφέ, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου (και στον καφέ), η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, μεταρρύθμιση του καθεστώτος ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.α. Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και παρουσίασε συνοπτικά μερικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ. 

Τέλος, ο Χρήστος Αλεβίζος, Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση του καφέ στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μάλιστα δημοσκόπηση σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων έναντι του καφέ! Για παράδειγμα, το 94% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ, ενώ το 84% των Ελλήνων πίνουν καφέ καθημερινά, το 50% εξ αυτών που πίνουν καφέ πίνουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα. Ο κ. Αλεβίζος παρουσίασε και ένα άλλο στοιχείο που προέρχεται από τις εκτιμήσεις: Πίνουμε σαν χώρα περίπου 4,5 δις κούπες τον χρόνο!

Απαντώντας σε ερώτηση του InVeria.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο που αναμορφώθηκε στους τομείς της πάταξης του λαθρεμπορίου υπολογίζεται ότι “έκοψε” τις ολοένα και αυξανόμενες ροές λαθραίων και μη ελεγμένων υγειονομικών φορτίων καφέ που διακονούνταν τα προηγούμενα χρόνια και στην Ελλάδα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο έλεγχος για το λαθρεμπόριο του καφέ υπάχθηκε στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, πέραν των υπόλοιπων προϊόντων (καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά και καύσιμα) με τα οποία ασχολείται το εν λόγω Κέντρο. Μάλιστα, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι υπήρχαν 

Παρόντες, από το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ ήταν επίσης οι Γιώργος Μαγγίνας – Β΄ Αντιπρόεδρος και Γιάννης Ταλούμης – Μέλος της Ένωσης, ενώ παρέστησαν ο αντιπεριεφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος έκανε σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης και ο Αργύρης Σακαλής, εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Βέροιας. Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο υπεύθυνος Τύπου της ΕΚΕ, Γιώργος Λαμπίρης

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή