ΔΤ από υποψήφια βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου: Για άλλη μια φορά εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Ημαθία διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. 

 Το αίτημα για ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής προϋποθέτει ένα ισχυρό και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες ΕΣΥ. 

 Σήμερα, τουλάχιστον 1 στους 3 πολίτες αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για τις υγειονομικές του ανάγκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ λειτουργεί με 12.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με 3 χρόνια πριν, 4.000 λιγότερους κατ´ έτος διακυβέρνησης ΝΔ. 

 Τα προβλήματα που αναδεικνύουν συνεχώς οι φορείς των υγειονομικών της Ημαθίας και ολόκληρης της χώρας αγνοούνται συστηματικά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.  

Η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, οι πολύωρες αναμονές, η τεράστια καθυστέρηση για το κλείσιμο ενός ραντεβού ή για τον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης, οι μη αποδεκτοί χρόνοι ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, η επισφαλής και επικίνδυνη διακομιδή ασθενών από μη εξειδικευμένους γιατρούς, είναι μερικές χαρακτηριστικές συνθήκες που φανερώνουν πως το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί σοβαρά. 

 Είναι η ώρα για τη θωράκιση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Με γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και ριζική αναδιοργάνωσή τους, με επίκεντρο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά κυρίως των ασθενών. Με βασικό μας μέλημα την αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές (στις οποίες είχαμε εντάξει την Ημαθία), με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων γιατρών. Με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης. Με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που διαχρονικά υστερεί το ΕΣΥ,  ώστε να αυξηθεί το εύρος των παροχών και να μειωθεί το κόστος των πολιτών απέναντι στην περίθαλψη και τη φαρμακευτική περίθαλψη. 

Έχουμε παρουσιάσει στρατηγική σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7,5% του ΑΕΠ) στη δημόσια δαπάνη υγείας. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο (2000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β’), για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων (αύξηση αποδοχών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση συμβασιούχων), για το σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. 

 Προτείνουμε, λοιπόν, σαφή εναλλακτική στρατηγική απέναντι στη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης για διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος της έμμεσης ή και άμεσης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Μόνο με σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ που καλύπτει με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο περισσότερες ανάγκες, μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη στην Υγεία.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή