Την Πέμπτη  23 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας η θα η επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας «Επενδύουμε στο Βιβλίο 2023 – 2025», που “τρέχει” από το Future Library, της Αστικής μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με αφορμή το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» (2010) εδρεύει στο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. 

Στην εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που στηρίζει την πρωτοβουλία, μίλησαμ οι  Γιάννης Τροχόπουλος, συνιδρυτής του οργανισμού Future Library και διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης την χρονιά που έλαβε το βραβείο, Γιάννης Μπουτάρης, χημικός – οινολόγος και υποστηρικτής της καμπάνιας και Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ενώ την συζήτηση συντόνισε η  δημοσιογράφος – συνεργάτιδα του Δημάρχου Βέροιας, Δέσποινα Βογιατζόγλου. Μεταξύ των παρόντων ήταν και ο Δήμαρχος Κατερίνας Κώστας Κουκοδήμος, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στέφανος Δριστάς, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Βέροιας, στελέχη και μέλη του Δ.Σ. της Βιβιλιοθήκης κ.α.

Μέσα από την καμπάνια «Επενδύουμε στο Βιβλίο 2023 – 2025» γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολιτών να προσφέρουν δωρεές για την ανάπτυξη περιφερειακών βιβλιοθηκών, ενώ κατά την συζήτηση τονίστηκε έντονα η ανάγκη να υπάρξει και από την πολιτεία ανάλογη βούληση και πρωτοβουλία, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει ιδιαίτερη δυστοκία ακόμα και στους ίδιους τους Δήμους να ενισχύουν με νέους τίτλους τις βιβλιοθήκες τους, λόγω των περιορισμών που τίθενται από τις οικονομικές ελεγκτικές αρχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Παρά ταύτα, η ΚΕΔΕ ενισχύει και οικονομικά τις Βιβλιοθήκες, με απότερο σκοπό των ωφέλεια των δημοτών.

Τι είναι το Future Library

Τo Future Library, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με αφορμή το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» (2010) εδρεύει στο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. To δίκτυο περιλαμβάνει 101 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, διάσπαρτες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από το 2012 μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Future Library έχει ενισχύσει 75 βιβλιοθήκες με περισσότερες από 45.000 νέες εκδόσεις. 

Μέλη του αποτελούν, εν δυνάμει, όλες οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες αφού σαν οργανισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στην υποστήριξη των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά της στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Οι βιβλιοθήκες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να λειτουργούν και να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Η συνεχής διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού επιτάσσει την ανάγκη στήριξης και διευκόλυνσης για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση. Σύμφωνα με έρευνα του “Future Library” που διεξήχθη από τον Μάιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2022 και αφορά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς (εν μέσω πανδημίας), φαίνεται ότι στην πλειονότητα των βιβλιοθηκών, οι έντυπες συλλογές ανανεώνονται ετησίως. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Future Library  εντείνει τις προσπάθειες για να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων δωρητών ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα καινούργια βιβλία σε περισσότερες βιβλιοθήκες. 

Το διάστημα 2023-2025 με σύνθημα «Επενδύουμε στο Βιβλίο» το Future Library στοχεύει στην ανάπτυξη της δράσης του εμπλουτισμού των συλλογών των βιβλιοθηκών, προκειμένου 20.000 βιβλία κάθε χρόνο να βρίσκονται στα ράφια των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα και στα χέρια των αναγνωστών τους.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσίαση της καμπάνιας:

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή