Δελτίο Τύπου από Δ. Βέροιας:

Την ανάπτυξη της κουλτούρας των μετακινήσεων και των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς με κοινόχρηστα ποδήλατα -μέσω της δημιουργίας ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων «φιλικού» προς τους δημότες και τους επισκέπτες- προωθεί ο Δήμος Βέροιας. 

Η εφαρμογή “Veria bikes” δίνει τη δυνατότητα σε όλους να «ξεκλειδώσουν» τα ποδήλατα γρήγορα και εύκολα με μία απλή σάρωση barcode από λογισμικό συμβατό με όλα τα smartphones. 

H διαφορά με το προηγούμενο σύστημα μίσθωσης, είναι ότι ο δημότης ή ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να δηλώσει στοιχεία ταυτότητας και να καταθέσει αποδεικτικό κατοικίας για να παραλάβει την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, αλλά η διαδικασία γίνεται πλέον πιο γρήγορα και εύκολα με «κατέβασμα» της εφαρμογής “Veria bikes”, εγγραφή στην υπηρεσία και σάρωση με τον QR κωδικό της κλειδαριάς.

Η πρωτοποριακή ιδέα που εφαρμόζεται σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση σε ποδήλατα δημόσιας χρήσης με αυτόματη εξυπηρέτηση. Ο Δήμος Βέροιας προχωρά στην ενίσχυση του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ) στα πρότυπα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Πληροφορικής.

Τα 28 κοινόχρηστα ποδήλατα που βρίσκονται στους τέσσερις σταθμούς εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βέροιας (Πλατεία Κόρακα, Πάρκο Αγίων Αναργύρων, Πλατεία Ελιάς και Πλατεία Ωρολογίου) ξεκλειδώνουν και κλειδώνουν μέσω της συμβατής με smartphones εφαρμογής “Veria bikes”. Ο χρήστης του ποδηλάτου μπορεί να ελέγξει την απόσταση των σταθμών από το σημείο όπου βρίσκεται, να δει τα σημεία που υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα και διαθέσιμες θέσεις για να μετακινηθεί.

Παραλαβή ποδηλάτου 

Για να παραλάβει κανείς το ποδήλατο πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1ο: Κατεβάζει την εφαρμογή (Veria Bikes) από το Google Playstore ή το Apple Store.

Βήμα 2ο: Κάνει εγγραφή/είσοδο στην υπηρεσία.

Βήμα 3ο: Επιλέγει το ποδήλατο που θέλει και πάτα το κουμπί της κλειδαριάς που είναι κλειδωμένο.

Βήμα 4ο: Σαρώνει μέσω της εφαρμογής τον QR κωδικό της κλειδαριάς.

Βήμα 5ο: Είναι έτοιμος! Βγάζει το ποδήλατο από την κλειδαριά σπρώχνοντας ελαφρά προς τα έξω.

Επιστροφή ποδηλάτου 

Η επιστροφή του ποδηλάτου από τον χρήστη γίνεται ως εξής:

Βήμα 1ο: Επιλέγει μια κενή θέση στις βάσεις πρόσδεσης.

Βήμα 2ο: Πιέζει το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά της θέσης πρόσδεσης που επέλεξε και τοποθετεί το ποδήλατο στην κλειδαριά.

Βήμα 3ο: Είναι έτοιμος! Η ταυτότητα του ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει, εκπέμποντας χαρακτηριστικό ήχο.

Ποσό χρέωσης

Το ελάχιστο ποσό χρέωσης αντιστοιχεί σε 2 ευρώ τα οποία προπληρώνονται με την εγγραφή. Τα πρώτα 30 λεπτά χρήσης του ποδηλάτου διατίθενται δωρεάν ενώ η προοδευτική χρέωση (ανά ’30) κατά τη διάρκεια της χρήσης κοστίζει 0,30 λεπτά, ποσό που αφαιρείται από το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Ο μέγιστος επιτρεπτός χρόνος κατοχής του ποδηλάτου είναι 2 ώρες.

Κάθε χρήστης που θα κατεβάσει την εφαρμογή “Veria bikes” μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 θα του παρέχονται δέκα (10) δωρεάν ώρες μετακίνησης με το ποδήλατο.  

Στο παρακάτω βίντεο είναι διαθέσιμες χρήσιμες πληροφορίες για την εφαρμογή “Veria bikes”: https://www.youtube.com/watch?v=7b2mcJ7TPL4 

Μπορείτε να «κατεβάσετε» την εφαρμογή στις παρακάτω διευθύνσεις για Android και iOS συσκευές:

Android: https://bit.ly/3oPSZ61 

iOS: https://apple.co/3yI9HZp 

//

Πηγή