Η στήλη είχε ξεκινήσει έναν απολογισμό πεπραγμένων με βάση τους καταστατικούς σκοπούς της ΚΕΠΑ με αφορμή τα δέκα χρόνια από την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων το 2011 και την ίδρυση της ΚΕΠΑ. 

Θα συνεχίσουμε αυτόν τον απολογισμό την επόμενη εβδομάδα. Ομολογώντας την αδυναμία της θα σχολιάσει την επικαιρότητα που αφορά την παραχώρηση των κλειδιών του κτιρίου Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας. 

Η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας είναι η 303/2020(ΨΡ64Ω9Ο-ΩΧΟ). Διαβάζοντας την κρατήσαμε τα εξής σημεία: 

1. Ο Δήμος Βέροιας διατηρεί το δικαίωμα χρήσης του αύλειου χώρου  του αρχοντικού για δικές του δράσεις. Είναι εύλογο, προφανές και δίκαιο ότι το ίδιο δικαίωμα χρήσης πρέπει να έχει και η ΚΕΠΑ εφόσον το επιθυμεί. 

2. Από την συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο  διαφαίνεται ή άποψη ότι πολλοί σύμβουλοι θεωρούν ότι το Λύκειο Ελληνίδων θα λειτουργήσει  μουσείο, αγνοούν δηλαδή ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας μουσείου τίθενται από το Υπουργείο Πολιτισμού που αυτό και μόνο αναγνωρίζει δομές ως μουσεία με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

3. Δεν διαπίστωσε η στήλη κάποιο σημάδι αυτοκριτικής από την νυν διοίκηση του Δήμου για το ότι χρειάστηκαν επτά χρόνια δικής της διοίκησης(από τα είκοσι πέντε που ανέφερε ο Δήμαρχος) μη αξιοποίησης του αρχοντικού. Η γνώμη μου είναι ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες διοικήσεις του Δήμου δεν πίστεψε στην αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας δημοτικού λαογραφικού μουσείου, χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη μεμπτό. 

4. Σημειώνω την διαφοροποίηση του νυν προέδρου της ΚΕΠΑ κ. Κορωνά και του πρώην προέδρου της ΚΕΠΑ κ. Μιχαηλίδη. 

Επειδή πρέπει να μας ενδιαφέρει όμως πρώτιστα το καλό της πόλης, θα πρέπει να βοηθηθεί η προσπάθεια του Λυκείου Ελληνίδων και από την πλευρά της ΚΕΠΑ. 

Προτείνω λοιπόν το Δ.Σ. της ΚΕΠΑ αφού εξετάσει ορισμένες νομικές παραμέτρους να δανείσει  υλικό από αυτό που διαθέτει ούτως ώστε να  εκτεθεί στον χώρο αυτό, πάντα με την ένδειξη (στον χώρο έκθεσης) ότι είναι προσφορά της  ΚΕΠΑ.

* Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του αντιδημάρχου Τεχνικών Αλέξανδρου Τσαχουρίδη, στο fb

(Την  μόνιμη στήλη Αλήθεια ή… όχι;”  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί) 

//

Πηγή