Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, προκειμένου να «ξεκλειδωθούν» τα 2 δισ. ευρώ στη βάση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, η κυβέρνηση μετρά ήδη την πρώτη της απώλεια.

Όπως είχε προαναγγείλει, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ενώ υπερψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», ωστόσο δεν ψήφισε 8 άρθρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Θα φωνάξω ΟΧΙ σε εκείνες τις διατάξεις που φέρνουν νέα φορολογική επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα φορολογούμενο, σε άλλες που αποχρωματίζουν τις κόκκινες γραμμές και παραλλάσουν τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν θα ψηφίσω τα άρθρα 1, 2, 3 ,5, 8, 13, 14,15 γιατί σωρεύουν αβάσταχτα βάρη για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης και καλούνται πλέον να πληρώσουν και από… αυτά που δεν έχουν. Πιστεύω ότι αυτές οι νομοθετικές διατάξεις συνιστούν μετατόπιση από τις βασικές μας δεσμεύσεις».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν όχι στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα εκτός από το άρθρο 14, το οποίο υπερψήφισαν.

Οι βουλευτές του Ποταμιού είπαν «όχι» σε όλα και «όχι» επί της αρχής, εκτός του άρθρου 10 στο οποίο είπαν «ναι».

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 14 και 17.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε τέσσερα άρθρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί: του άρθρου 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, του άρθρου 5, για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, του άρθρου 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, και του άρθρου 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Νωρίτερα κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Το αίτημα υπέγραψαν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 9 από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Για τα παραπάνω διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν πυρά τόσο για τα μέτρα της συμφωνίας, όσο και για όλα τα «καυτά» πολιτικά θέματα των ημερών.