Νέα σκληρή επίθεση στη συμφωνία με τους εταίρους – αλλά χωρίς προσωπικές βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα – εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν την υπερψήφιση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων.

Σε μια ομιλία που διήρκεσε περίπου όσο και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «ένα πραγματικό πραξικόπημα» και για «εκβιασμό σε βάρος μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης».

Τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί πως τα νομοθετήματα με τα μέτρα αποτελούν αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα είναι αντίθετα στις λαϊκές εντολές που έλαβε, τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και στο δημοψήφισμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε εκ νέου απόπειρα ανατροπής ή ενσωμάτωσης της ελληνικής κυβέρνησης στο συντηρητικό πλαίσιο. Οι δανειστές «θέλουν να μας ακυρώσουν, να μας ταπεινώσουν, να μας εξευτελίσουν, να μας διασπάσουν, να μας εκτρέψουν από την κυβέρνηση, ή να μας καθυποτάξουν, να μας αλλοτριώσουν», είπε.

«Εκ του πονηρού κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να διολισθήσουμε», είπε, αναφερόμενη και στο εσωτερικό, και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχνούν «την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός» για «κατάργηση του μνημονίου και απελευθέρωση της πατρίδας από τη μέγγενη του χρέους».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής, είπε πως δεν τρέφει καμία εμπιστοσύνη στους πιστωτές ότι θα αφήσουν να ληφθούν μέτρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, κατηγορώντας τους πως επί πέντε χρόνια «κάνουν τα στραβά μάτια στο όργιο στο οποίο επιδόθηκαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πάντως, κατά την ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλική προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη στην κοινή τους διαδρομή και στις αρετές του. Οι δυο θα συναντηθούν στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται πάντως πως η ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου έγινε, ειδικά προς το τέλος υπό τις έντονες αποδοκιμασίες πλήθους βουλευτών, κι ενώ η ώρα είχε περάσει 03:00 τα ξημερώματα.