Τη μεσοβέζικη λύση της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος με εκταμίευση μόνο των ελάχιστων χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των δόσεων του ΔΝΤ, φαίνεται να ρίχνει στο τραπέζι η Κομισιόν.

Δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος (μέχρι τον Σεπτέμβριο) και πρόβλεψη για χρηματοδότηση-γέφυρα, με αντάλλαγμα ρητές δεσμεύσεις σε πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ΦΠΑ, η πρόταση της Κομισιόν για μερική λύση στο ελληνικό ζήτημαΣύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, το χάσμα μεταξύ Αθήνας-πιστωτών παραμένει μεγάλο και οι πιθανότητες για συνολική λύση είναι ελάχιστες. Σε μια προσπάθεια να βγει… λευκός καπνός από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και η Ελλάδα να μη μείνει ούτε μια ημέρα εκτός προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη μετάθεση του προβλήματος για τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μιας «χρηματοδότησης-γέφυρας».

Ως αντάλλαγμα απαιτεί ρητές δεσμεύσεις σε πακέτο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια να αποπληρώσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της, θα αποφευχθεί το Grexit και θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη «μεγάλη» συμφωνία και ενδεχόμενη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα, αμβλύνονται οι έντονες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν επιθυμούν μια 6μηνη ή 9μηνη παράταση η οποία -κατά τη γνώμη τους- θα έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, θα αύξανε την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και θα μπορούσε δημιουργήσει εντυπώσεις περί… ήττας των δανειστών σε επικοινωνιακό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε μια σειρά σκληρών δημοσιονομικών μέτρων παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις που θα κληθεί να πάρει, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία πληθαίνουν οι φωνές για ρήξη με τους πιστωτές.
Η πρόσβαση σε ποσά που φθάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ και προέρχονται μεταξύ άλλων από τα 11 δισ. ευρώ του ESM που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν… χρυσώνουν το χάπι σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα να μη συμφωνήσει σε επαχθή μέτρα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα αφουγκραστεί εκ νέου την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραπέμπει σε «καζάνι που βράζει». Ήδη, πάντως, έχει βολιδοσκοπήσει -μέσω προσωπικών συναντήσεων- τις προθέσεις προέδρων άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου αναφορικά με το αν θα πρόσφεραν στήριξη σ’ ένα τέτοιο πακέτο μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες… διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν, που επικαλείται η FAZ, προβλέπει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί σε έσοδα 4.5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Εν συνεχεία, έως τα μέσα του Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μέλων της Ευρωζώνης (ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας) θα ψηφίσουν -όπου αυτό απαιτείται- για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και την εκταμίευση ενός ποσού.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η ψήφιση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από το κοινοβούλιο θα άνοιγε τον δρόμο στις συζητήσεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.