Απορίες έχουν δημιουργήσει, στους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη του επικεφαλής της Ρωσικής ομοσπονδιακής κτηνιατρικής υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ, προς στο πρακτορείο Interfax ότι “η Ρωσία ενδέχεται να επιτρέψει σε περίπου 20 εταιρείες από την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά μετά την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ εκ των οποίων 15 Ουγγρικές, 2 Κυπριακές και 1 Ελληνική”.

Συγκεκριμένα, ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, επί του θέματος δήλωσε:

Ως είναι γνωστό ο Dr Alexie Alekseenko Assistant head of Rosselkhoznadzor (της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) στην συνάντηση εργασίας που είχε την 11/5/2015 στην Βέροια κατόπιν δικής του προσκλήσεως! με τους παραγωγικούς φορείς των φρούτων και λαχανικών και ελληνικής εταιρείας πιστοποίησης ανακοίνωσαν:

1 Επί των προοπτικών που διαμορφώθηκαν για την άρση της απαγόρευσης εισόδου φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά ότι υπάρχουν τρεις δυνατότητες άρσης του εμπάργκο.

(1) πλήρης άρσης, ή

(2) άρση για όλα τα κράτη αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα, ή

(3) η άρση του εμπάργκο από συγκεκριμένες χώρες και για συγκεκριμένα προϊόντα, με τη χώρα μας στην κορυφή του ενδιαφέροντος της ρωσικής αγοράς λόγω της ποικιλίας και της ποιότητας των προϊόντων που εξάγουμε προς αυτήν.

Στην περίπτωση (3) η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

2. Επί του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης το οποίο θα εφαρμοστεί από τώρα και στο εξής στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά

ότι από τις 21 Απριλίου κατατέθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας δυο πρωτόκολλα συνεργασίας από τη ρωσική πλευρά  προς υπογραφή,  ένα για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής και  άλλο για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης /μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά,, ενώ όπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από την εταιρεία Πιστοποίησης που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους και που θα είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του φορέα εξαγωγής και των υφισταμένων κρατικών διαδικασιών. Δηλαδή αμφισβητείται η εγκυρότητα και ισοτιμία των πιστοποιητικών φυτουγείας της Ε.Ε σε αντιπαράθεση με την αναγνώριση των αντιστοίχων άλλων τρίτων εκτός Ε.Ε Χωρών μεταξύ των οποίων και της Βόρειας Κορέας ως προσφάτως συμφωνήθηκε «”We agreed to arrange the mutual recognition of certificates for the delivery of fruits and vegetables, vegetable products and seafood from North Korea to Russia and from Russia to North Korea,”που υπέγραψε για την Rosselkhoznadzor ο κ Alexander Galushka )

Οι ενδιαφερόμενοι Σύνδεσμοι-φορείς εξαγωγής φυτικών προϊόντων ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό επί των απόψεων αλλά και των αντιρρήσεων τους επί των παραπάνω ανακοινώσεων και των ισχυρισμών περί υποβληθέντων προς υπογραφή δύο πρόσθετων διμερών πρωτοκόλλων

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι για μεν το πρωτόκολλο για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής έχει ενημερώσει χωρίς να έχει πάρει απάντηση ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση της ρωσικής πλευράς για τη δυνατότητα εξαγωγής των ήδη ελεγμένων εγκαταστάσεων, για  δε τα προϊόντα φυτικής παραγωγής ότι « έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας της Rosselkhoznadzor) που κάνουν λόγο για μία νέα εξαγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων απαιτεί πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση»

Είναι γνωστό ότι από 1ης Ιουλίου 2008 έχει τεθεί σε ισχύ η διαδικασία εξαγωγής κοινοτικών προϊόντων στην Ρωσία όπως προβλέπεται στο Memorandum on pesticide residues and contaminants in exports of plant products from the EC to the Russian Federation, που υπεγράφη στις 26/3/2008 ως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα και με το Πρωτόκολλο Εφαρμογής του Memorandum της 26ης Μαρτίου 2008 μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας που υπογράφηκε το 2009,σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα νιτρικά άλατα και τα νιτρώδη άλατα στα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εξάγονται προς την Ρωσία, προβλέφθηκαν και καθιερώθηκε μια εναρμονισμένη εφαρμογή και κανόνες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επί των διατάξεων του Memorandum.

  1. Βάσει των παραπάνω το προτεινόμενο διμερές πρωτόκολλο μεταξύ Ρωσίας – Ελλάδος αντιβαίνει στις ισχύουσες παραπάνω συνθήκες μεταξύ ΕΕ – Ρωσίας και παραβιάζει ρητή διάταξη του Πρωτοκόλλου Εφαρμογής
  2. Οι παραγωγοί της χώρας μας καλλιεργούν με τις Αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (GAP) και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (AGRO 2-1/2-2) ενώ τα περισσότερα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή είναι πιστοποιημένα κατά το προτιμώμενο από τις αγορές πρωτόκολλο  GLOBALGAP.

Το συσκευαστήριο τυποποιητήριο διαθέτει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις βάσει προδιαγραφών για την τυποποίηση και συσκευασία του κάθε προϊόντος, έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Εμπόρων Οπωροκηπευτικών της χώρας (βάσει των Κοινοτικών Κανονισμών) και φέρει Αριθμό Μητρώου για το κάθε προϊόν Επίσης φέρει και Αριθμό Μητρώου Φυτοπροστασιας.

Είναι επίσης πιστοποιημένο κατά HACCP, ISO 9000 και BRC/IFS και διαθέτει στοιχειώδες γραφείο Logistic

  1. Γίνεται επεξεργασία, και τυποποίησης και στα έτοιμα προϊόντα, εκτός από τον Αριθμό Μητρώου του συσκευαστηρίου του προϊόντος και του εξαγωγέα, και ο Αριθμός Lot (δηλαδή της παρτίδας) του παραγωγού και επομένως υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα
  2. Το κάθε φορτίο την ημέρα της εξαγωγής ελέγχεται και εκδίδονται:

α) Πιστοποιητικό Ποιοτικού Ελέγχου και

β) Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας (σε έντυπα με υδατογράφημα για ασφάλεια του)

συντεταγμένων, υπογεγραμμένων και σφραγισμένων από τους ελεγκτές με μηχανικά μέσα (γραφομηχανή ή Η/Υ) χωρίς ξέσματα  και διορθώσεις

Αυτή είναι η περιγραφή ενός επιτυχώς εφαρμοζόμενου από την Ελλάδα συστήματος ασφαλείας που τηρείται από τους εμπλεκόμενους (εξαγωγείς και εποπτεύουσες Yπηρεσίες του Κράτους) και κατά συνέπεια δεν κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή πρόσθετης διαδικασίας (ύπαρξης ενός ενδιάμεσου) μεταξύ των Ελληνικών και Ρωσικών Αρχών που θα αποτελέσει εμπόδιο στο εμπόριο και σημαντικό διοικητικό και οικoνομικό βάρος.

Μας προκαλούν  απορίες τα διαλαμβανόμενα σε συνέντευξή του επικεφαλής της Ρωσικής ομοσπονδιακής κτηνιατρικής υπηρεσίας κ Σεργκέι Ντάνκβερτ, προς στο πρακτορείο Interfax ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτρέψει σε περίπου 20 εταιρείες από την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά μετά την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ εκ των οποίων 15 Ουγγρικές, 2 Κυπριακές και 1 Ελληνική. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις παραβιάζουν τους κανόνες ελευθερίας και διαφάνειας του διεθνούς εμπορίου και θυμίζουν εποχές άσκησης του διεθνούς εμπορίου σε κρατικό επίπεδο.

Το ρωσικό εμπάργκο λήγει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο μετά την επιβολή του. Ο κ. Ντάνκβερτ δεν είπε πότε θα αρθεί το εμπάργκο, αλλά δήλωσε ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις για την άρση του εμπάργκο.

Δεδομένου ότι η ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των κυρώσεων, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν κάνει αρκετά για την εφαρμογή της εύθραυστης ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, με κίνδυνο επέκτασης και του ρωσικού εμπάργκο μετά την λήξη του θεωρούμε ότι:

α) θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις κοινοτικές μας δεσμεύσεις και να τηρήσουμε το Memorandum Ε.Ε–Ρωσίας, τυχόν δε αλλαγές του θα πρέπει να γίνουν για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

β) δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε τις ελληνικές-κοινοτικές επιχειρήσεις του κλάδου καθ’ οιονδήποτε τρόπο, λόγω των όποιων αδυναμιών των ελεγκτικών αρχών της Ρωσίας

γ) πιστεύουμε ότι η όποια ακολουθητέα διαδικασία εξαγωγής θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό όφελος και να οδηγεί σε διατήρηση ή αύξηση εξαγωγών

δ) υποστηρίζουμε τον έλεγχο της ποιότητας και τήρησης των φυτοϋγειονομικών κανόνων από Κρατικές Υπηρεσίες

στ) είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε για τα πυρηνόκαρπα και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της συγκομιδής της φετινής παραγωγής και εμπορικής τους περιόδου, το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αναπτυχθεί φυσιολογικά η διάθεσή τους.

ζ)αναμένουμε να ανακοινωθεί από Ρωσικής πλευράς ότι αίρεται νωρίτερα της λήξης του, και δεν παρατείνεται, το εμπάργκο και, λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας, όταν αρθεί, οι εξαγωγές να γίνουν με τη μέθοδο που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: paseges.gr