Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με στόχο να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό την επιστήμη και τη σπουδή της Γεωλογίας και τα πολλαπλά θεματικά αντικείμενά της πρόκειται να διοργανώσει Ημερίδα με θέμα τον “Θαυμαστό κόσμο της Γεωλογίας” στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης-Θέρμης, τηλ. 2310483000) το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, ώρα 18:00.

Η Γεωλογία αποτελεί μία επιστήμη που τα αντικείμενά της αφορούν την καθημερινή μας ζωή και απασχολούν συχνά το κοινωνικό σύνολο. Μέταλλα και ορυκτά για χρηστικά προϊόντα και εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία, σεισμοί και κατολισθήσεις, υπόγεια νερά και τεχνικά έργα, ακραίες καιρικές συνθήκες και κλιματικές αλλαγές, εξέλιξη των οργανισμών, σπήλαια και ηφαίστεια, εξόρυξη ορυκτών πόρων και περιβάλλον, μελέτη αρχαιοτήτων, υδρογονάνθρακες και γεωπολιτική. Η Γεωλογία αποτελεί μέρος της ζωής μας. Εντούτοις η επιστήμη αυτή έχει σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία, και λόγω της εξειδικευμένης γνώσης που παρέχει, το κοινωνικό σύνολο δυσκολεύεται να παρακολουθήσει πολλές φορές τα διάφορα αντικείμενά της αλλά και τις εξελίξεις καθώς και τις νέες ανακαλύψεις.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει την πρεμιέρα της προβολής του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με ένα σφυρί και μία λούπα», που γυρίστηκε από την Ιωάννα Παρλάντζα υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας, διάρκειας μίας ώρας. Την προβολή θα ακολουθήσει η διοργάνωση ενός πρωτότυπου εργαστηρίου αναγνώρισης και παρατήρησης ορυκτών, πετρωμάτων, απολιθωμάτων και διαφόρων γεωλογικών φαινομένων.

Παράλληλα, επιδιώκει να συστήσει, κυρίως στους νεαρούς επισκέπτες, τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών, των πετρωμάτων και των απολιθωμάτων, της μετεωρολογίας και της σεισμολογίας, των ρηγμάτων και της γένεσης των οροσειρών.

Για το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.
Πληροφορίες:
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια
τηλ. 2310 998414
email:chanag@geo.auth.gr