«Η κυβέρνηση κορόιδεψε την κοινωνία. Αυτή την στιγμή πρέπει να συγκρουστεί είτε με τους εταίρους είτε με τον εαυτό της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή να αποφύγει το grexit ωστόσο μετά τις εκλογές υπάρχει ανασφάλεια: «Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει αυτά που οφείλει στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ το ενδεχόμενο grexit επιστρέφει».

Εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ενώ άσκησε κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ξηρού διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει τη χώρα στην διαπραγμάτευση κατά τον πρώην πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είπε «Κατ αρχήν ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι χούντα, τώρα νομοθετεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επί της ουσίας αυτός είναι ένας αναγκαστικός δανεισμός απελπισίας».

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να διασωθούν τα επικουρικά ταμεία ενώ διευκρίνισε ότι δεν ζητά εκλογές.

Σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας απάντησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο ωστόσο υπογράμμισε ότι θα έκανε ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την πατρίδα.

Αποκάλυψε ότι πριν τον Σταύρο Δήμα είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέσω του συνεργάτη του Δημήτρη Σταμάτη, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.

Υπεραμύνθηκε της δικής του διακυβέρνησης λέγοντας ότι πήρε μία χώρα στην εντατική και την έβγαλε στις αγορές, είχε πρωτογενές πλεόνασμα, πέτυχε αντιστροφή της ύφεσης και αν εξαντλούσε την τετραετία θα έβαζε την χώρα σε φάση ανάπτυξης.

Υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση πάει σε σύγκρουση με τους εταίρους και μετά σε εκλογές ή δημοψήφισμα θα είναι σαν να ζητά νομιμοποίηση για την δραχμή. Σημείωσε δε ότι ενδεχόμενη σύγκρουση με τους εταίρους θα κάνει την Ελλάδα, Αργεντινή.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό λέγοντας: «απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους μετανάστες, όποιος θέλει να έλθει ενώ με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο στην Ευρώπη. Οι πόροι μεταναστεύουν οι μετανάστες έρχονται».

Ειδική μεταχείριση επιφύλαξε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «η πολιτική του υπακούει στο ουάου αλλά με το ουάου δεν βάφονται αυγά, αντίθετα υπακούνε στο νόμο των φθινουσών αποδόσεων και στο τέλος δεν σε ακούει κανένας. Ο κ. Βαρουφάκης με την πολιτική του κάνει εχθρούς και όχι φίλους». Αποκάλυψε ότι μιλάει συχνά με τον Μαριάνο Ραχόι και άλλους ηγέτες και ότι έχει κάνει αγώνα για να επιστραφεί το 1,9 δις του ΤΧΣ.

Αναγνώρισε ότι η πολιτική λιτότητας που άσκησε ήταν σκληρή αλλά ότι ήταν απαραίτητη ενώ πρόσθεσε ότι η παρούσα κυβέρνηση «ακολουθεί τακτική απραξίας και χάνει χρόνο γιατί είναι σε σύγκρουση με τον εαυτό της». Επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση οδηγεί σε νέο μνημόνιο ενώ η δική του είχε δρομολογήσει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και την έξοδο από το μνημόνιο.
Δεν θα υπαγορεύσω σε εκλεγμένους δημάρχους τί να κάνουν. Ωστόσο ποια είναι η εγγύηση επιστροφής των χρημάτων; Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί απίστευτα ψέματα, πώς να πιστέψουν οι δήμαρχοι ότι θα τους επιστραφούν. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δει τους δημάρχους».

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ μετά τις εκλογές και για το ότι δεν παραιτήθηκε ούτε οδήγησε το κόμμα σε συνέδριο απάντησε:«μετά από χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης, η ΝΔ είχε απώλεια μόνο 7%, κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, το κόμμα δεν μπήκε σε φάση εσωστρέφειας που αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο στον κ. Τσίπρα. Αυτή την στιγμή είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ζήτησα αν θέλει κάποιο στέλεχος να βάλλει θέμα ηγεσίας να το κάνει αλλά κανείς δεν το έκανε.

Έθεσα εγώ το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν πάμε τώρα σε συνέδριο οι δημοσιογράφοι θα ασχολούνται μόνο με αυτό και θα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Αν έφευγα αυτή την στιγμή θα είχα την καταφρόνια ότι στην κρίσιμη στιγμή σηκώνομαι και φεύγω».

Είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσει περιοδείες στις 13 περιφέρειες της χώρας και στο τέλος θα γίνει εθνική συνδιάσκεψη για θέματα πολιτικής και ιδεολογίας ενώ συνέδριο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναθεώρησε την πολιτική του και δήλωσε ότι αν εξαντλούσε την τετραετία η πολιτική του θα απέδιδε ενώ τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα στα βράχια. Δέχθηκε ότι οι εταίροι δεν τον βοήθησαν και έβαζαν συνεχώς δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην κλείσει η διαπραγμάτευση επί των ημερών του.

«Αισθάνθηκα ότι δεν ήθελαν να συμφωνήσουν γιατί έβλεπαν τα δικά τους συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.