Ιστορική ευκαιρία για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας χαρακτήρισαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

‘Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, η Ελλάδα θα πάρει μεγάλη ανάσα, αν και δεν μπορεί να γίνει άρση του εμπάργκο μόνο για τη χώρα μας, καθώς υπάρχει σχετική απαγόρευση από τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου. Για αυτό οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινοπρακτικές ελληνορωσικές εταιρίες. «Θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, σε δυο μήνες, για να προλάβουμε τα ροδάκινα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, σημειώνουν ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου καταφέρνοντας παράλληλα να κινηθεί εντός του πλαισίου που της επέτρεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019, δημιουργώντας παράλληλα πολλές θέσεις εργασίας.

Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP, καθώς οι διακινούμενοι όγκοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι και η τιμή του αερίου θα είναι πολύ πιο χαμηλή, ενώ τα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο περίπου.

Εξάλλου οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα του Ρώσου προέδρου, προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παράλληλα εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του προστίμου από τη ρήτρα χαμηλής κατανάλωσης του φυσικού αερίου, ενώ η τιμή θα μειωθεί περίπου κατά 10%

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε δύο συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και στη μία συμμετείχε και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία τον Ιούνιο και συγκεκριμένα θα είναι ο τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Για αυτό το λόγο δεν θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στους πανηγυρικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία για την 70ή επέτειο της νίκης ενάντια στο φασισμό.

Όμως, στη σημαντική αυτή εορτή, η Ελλάδα «θα έχει υψηλή εκπροσώπηση», επισήμαναν οι ίδιες πηγές, υπονοώντας ενδεχόμενη συμμετοχή στους εορτασμούς και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.