«Δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολυδιάστατη και πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική προς κάθε κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας!». Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Πιστός στα όσα είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες στο πρώτο του Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επιτέθηκε «κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όπως είπε ακολουθεί στην ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ενωση», μίλησε «για αδιάλλακτη εμμονή της Ευρώπης στις εκποιήσεις» και επανέλαβε ότι «οι στρατηγικές υποδομές ενέργειας δεν πωλούνται».

Αναφέρθηκε σε «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες», για «μικρές χώρες που κινδυνεύουν να γίνουν αθύρματα των μεγάλων πολυεθνικών γιγάντων» και για «ενέργεια που δεν είναι πεδίο για αχαλίνωτη κερδοσκοπία αλλά κοινωνικό αγαθό».

Επανέλαβε τη αντίθεσή του στην προωθούμενη νέα πολιτική από την ΕΕ για έλεγχο εκ των προτέρων από την Κομισιόν των συμβάσεων που υπογράφουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός, στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοςίας της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός, υποννοώντας προφανώς τα ενεργειακά ανοίγματα που επιχειρεί η κυβέρνηση προς άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Για τους αγωγούς ανέφερε ότι «για εμάς οι ενεργειακοί δρόμοι και οι πλατφόρμες, δεν είναι απλοί σωλήνες, αλλά πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να συνδέουν τους λαους σε δρόμους ειρήνης και ανάπτυξης».

Τέλος, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά κράτη, με βάση την πιστή εφαρμογή των κανόνων δικαίου της θάλασσας, που είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: energypress.gr