Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του ιού Έμπολα φτάνει τους 6.070 σε σύνολο 17.145 κρουσμάτων, με την πλειονότητα των θανάτων να έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η πιο σοβαρή επιδημία του θανατηφόρου ιού μετά την ανακάλυψή του το 1976 ξεκίνησε από τη Γουινέα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Μέχρι την 30ή Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 1.327 θάνατοι σε σύνολο 2.164 κρουσμάτων.

Στη Λιβερία ως την 28η Νοεμβρίου έχουν καταμετρηθεί 3.145 θάνατοι σε σύνολο 7.635 κρουσμάτων, ενώ στη Σιέρα Λεόνε 1.583 θάνατοι σε σύνολο 7.312 κρουσμάτων, ως την 30ή Νοεμβρίου.

Στο Μαλί, την τελευταία χώρα που επλήγη από την επιδημία, ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 8 κρούσματα εκ των οποίων τα 6 θανατηφόρα.

Ο απολογισμός στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη παραμένει αμετάβλητος εδώ και δύο μήνες (20 κρούσματα εκ των οποίων 8 θανατηφόρα) με τις χώρες να έχουν βγει από τον κατάλογο των κρατών που πλήττει η επιδημία.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα, όμως μόνο ένας Λιβεριανός ασθενής απεβίωσε.

Ο ιός δεν εντοπίζεται πλέον ούτε στην Ισπανία, αφού έχουν περάσει 42 ημέρες χωρίς κάποια νέα μόλυνση.

Εμπόδιο οι «παρανοήσεις» των τοπικών κοινωνιών

Στο μεταξύ όσοι συμμετέχουν στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον φόβο των τοπικών κοινωνιών, προειδοποίησαν σήμερα από το Ντακάρ ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, ζητώντας να συνεχιστεί η ενημέρωση.

Εκτός του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που ήταν εντελώς άγνωστη στη δυτική Αφρική μέχρι την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο του 2013 στη Γουινέα, οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ήρθαν αντιμέτωποι με τις «παρανοήσεις» των πληγεισών κοινοτήτων, εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) Ελχάτζ Ας Σι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το προσωπικό αυτό έχει προσπαθήσει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες, όμως ακόμη και σήμερα «οι παρανοήσεις δεν έχουν περιοριστεί. Δεν αρκεί να το εξηγήσεις μία φορά για να γίνει αποδεκτό για πάντα», υπογράμμισε ο Ας Σι.

«Σε μια κατάσταση φόβου και υστερίας, το ζήτημα δεν είναι να καταδικάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε να εξηγούμε, να χτίζουμε δεσμούς» με τις κοινότητες για να καταστήσουμε σαφές «ότι είμαστε σύμμαχοι στην ίδια μάχη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ας Σι, η IFRC μετρά αυτή τη στιγμή περίπου 11.000 εκπαιδευμένους εθελοντές που συνεισφέρουν στη μάχη κατά του ιού.

Πηγή: skai.gr