Είναι ευρέως γνωστό πως η Βεργίνα, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη της Βέροιας, φιλοξενεί πολλά από τα σπουδαιότερα ευρήματα των αρχαίων χρόνων, τεράστιας σημασίας για τον πολιτισμό μας, την παρακαταθήκη μας, αλλά και για τον τόπο μας.
Είναι λυπηρό, όσοι επισκέπτονται την περιοχή, να συναντάνε εικόνες παρακμής και παραμέλησης. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή καθημερινά για να θαυμάσουν έργα που ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να συλλάβει ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει χιλιάδες αιώνες πριν.
Αυτό που συναντά κανείς ως πρώτη εικόνα, ενώ επισκέπτεται τους τάφους, τα ανάκτορα και γενικά την νεκρόπολη, είναι εικόνες απογοητευτικές και προσβλητικές για το Δήμο. Πολλάκις στα δημοτικά συμβούλια έχει αναφερθεί το αίσχος που επικρατεί στη Βεργίνα. Εγκαταλλειμένα τουριστικά περίπτερα πληροφοριών, σκουπίδια και φύλλα πεσμένα παντού, μαγαζιά παρατημένα. Είναι κρίμα αυτές οι εικόνες να κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα από τα μάτια των τουριστών. Είμαστε κοιτίδα πολιτισμού.
Ωστόσο, αυτό που λείπει πέρα από την φροντίδα του τόπου, η οποία είναι πρώτα από σημαντική για τους δημότες, είναι η τουριστική προβολή. Σπάνια συναντά κανείς προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας. Προτιμούν να προβάλουν θάλασσες και ακτές παρά μοναδικού κάλλους μνημεία τα οποία μας διδάσκουν ιστορία απλά και μόνο βλέποντας τα. Επιπλέον, σημαντικός είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός αλλά ο αρχαιολογικός τουρισμός είναι σπουδαιότερος, καθώς περιλαμβάνει την ιστορία μας από που ξεκινήσαμε για να φτάσουμε στο σήμερα και αν δεν μαθευτεί και δεν διαδοθεί, δυστυχώς, θα χαθεί.
Η ιστορία μας είμαστε εμείς, σε όλο τον κόσμο μας ξέρουν (και) εξαιτίας του Μ.Αλεξάνδρου.
Ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών πόσο μάλλον στο Νομό μας.